Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g roztopionego masła lub margaryny
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i
całość miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Babka wygląda fajnie i na pewno tez tak smakuje
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe smaki
OdpowiedzUsuńWygląda super. Z chęcią bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńO jak ładnie i słonecznie Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babki :)
OdpowiedzUsuńTeż właśnie zabieram się na cytrusową babeczkę :) Twoja wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńsuper jest ta babka po upieczeniu znikła z foremki w 15 minut
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowała :)
Usuńpiękna babka :) a te naleśniczki z banerka wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
nie dodajemy cukru??
OdpowiedzUsuńDodajemy, tak jak w przepisie. Jajka ubijamy z cukrem - drugie zdanie w opisie przygotowania
OdpowiedzUsuńAsiu, babka jest wspaniała. Piekłam z podwójnej porcji, i całe szczęście. Dodałam suszoną żurawinę, polałam lukrem limonkowym. Zapraszam do mnie na "degustację". Polecam babeczkę. Danusia.
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/10/babka-cytrynowa-z-lukrem-limonkowym/#more-4660
Z orkiszowej 700 zamiast pszennej, chyba też będzie taka apetyczna?
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzi spróbować, myślę, że powinna być równie dobra :)
OdpowiedzUsuń