niedziela, 17 lutego 2013

Mleczny chlebek z cytrynową nutą (z automatu)

Wczoraj upiekłam pyszny, mleczny, puszysty chleb z automatu. Dodałam kilka łyżek cukru, dzięki czemu w smaku przypomina mi.. chałkę :) jeszcze gdyby na górze była kruszonka to już całkiem niebo w gębie ;) Trafione okazało się także dodanie aromatu cytrynowego:) Kto lubi słodkawe pieczywo z pewnością powinien wypróbować ten przepis.

Składniki:
  • 250ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki)
  • 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550
  • 10g świeżych drożdży
  • łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy.

Następnie dodajemy sól i cukier. Wsypujemy mąkę i na końcu dodajemy rozdrobnione w dłoniach drożdże.

Ustawiamy program do wypieku słodkiego chleba, wagę 700g oraz stopień zarumienienia skórki wedle życzenia jasny lub średni (u mnie średni, ciemnego przy tym chlebie nie polecam).

Opcjonalnie można dodać np. garść rodzynek (po sygnale oznaczającym odpowiedni czas na wsypanie dodatków).

8 komentarzy:

  1. Jejku! Wygląda jak z przysłowiowego obrazka:)
    Super!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję. Akurat zbieram ciekawe przepisy na wypieki z maszyny do chleba by zacząć ją aktywnie wykorzystywać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, automat to fajna i wygodna rzecz, jak zrobisz to daj znać czy smakował :) nuta cytryny jest lekko wyczuwalna jeśli ma być intensywniejsza dodaj więcej aromatu lub skórki cytrynowej, tak samo z cukrem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale, taki delikatny i puchaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest to czego szukałam ;) od kilku dni jestem posiadaczką wypiekacza...a próbowałaś do wypieków dodawać aromat domowy na alkoholu ? czy też tylko sklepowy na oleju wchodzi w grę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam, użyłam sklepowego na oleju, za domowe aromaty się zabieram i jakoś się zabrać nie mogę, ale jak już zrobię to na pewno wypróbuję

      Usuń
  5. ależ jest idealny w przekroju;)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)