czwartek, 14 marca 2013

Rozgrzewająca czekolada na gorąco

Filiżanka rozgrzewającej czekolady to idealny sposób na pożegnanie mroźnej zimy, która powoli ustępuje miejsca słonecznej pogodzie :) Jeszcze lepiej smakuje na wygodnej kanapie, w towarzystwie dobrej książki :) Spróbujcie! 

Składniki:
  • 100ml mleka
  • 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 kropelki sosu Tabasco (lub kawałeczek chilli)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z Tabasco lub odrobiną posiekanej/suszonej papryczki chilli oraz cynamonem.

Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i dodać do mleka pokruszoną czekoladę. 

Mieszać aż do rozpuszczenia a następnie przelać do małej filiżanki.

Jeśli zależy Wam na tym żeby czekolada była bardzo gęsta dodajcie kilka kostek więcej.

Smacznego :)

Kulinarne inspiracje i nagrody

6 komentarzy:

  1. na taką czekoladę, chętnie się piszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada jak najbardziej, ale to Tabasco mnie przeraża..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest takie straszne, ale zamiast niego można dodać np. kardamon lub imbir :)

      Usuń
  3. Na zimę doskonała, ale chyba bardzo ognista :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie była aż tak ognista, bo dodałam zaledwie odrobinkę Tabasco, w sam raz rozgrzewająca

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)