wtorek, 12 marca 2013

Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami

Przepis na te ciastka znalazłam na blogu Smakowity Kąsek (trochę go zmieniłam). Chciałam upiec coś zdrowego żeby pochrupać bez większych wyrzutów sumienia ;) i pierwsze co przyszło mi na myśl to właśnie ciasteczka z ziarnami. 

Te ciastka są zdrową alternatywą dla innych łakoci, ponieważ nie dodałam do nich mąki, tłuszczu ani cukru. Posłodziłam je miodem, ale nie są bardzo słodkie (choć jeśli spróbujecie masy przed upieczeniem może Wam się wydawać, że są bardzo słodkie, potem nie czuć tak tej słodyczy). Jeśli chcecie by były bardzo słodkie dodajcie ze 2 pełne łyżki miodu więcej niż w przepisie. 

Dodałam też jajko choć w przepisie z którego korzystałam go nie było, bo robiłam ciastka z 1,5 porcji i masa kompletnie nie chciała mi się trzymać kupy (a nie chciałam dodawać więcej miodu). Jeśli chodzi o same dodatki to możecie oczywiście dodać te, które lubicie najbardziej czy macie akurat w domu. Świetnie sprawdzą się też orzechy i żurawina. 

Składniki na 20 ciastek:
  • 3 szklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli
  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek wody
  • 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy ze sobą. 

Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte) i kładziemy na papier. Najlepiej po każdym ciastku umyć i wytrzeć ręce, bo inaczej ciężko się je formuje mokrymi rękami.

Ciastka piec aż się zarumienią ok 20 minut, jeśli mają być bardzo chrupiące można je odwrócić (gdy się zarumienią) na drugą stronę i piec jeszcze kilka minut. Tak czy inaczej ciastka stwardnieją dopiero po wystudzeniu (po wyjęciu z piekarnika będą miękkie). 

Najlepiej studzić na kratce żeby dobrze odparowały.

Po wystudzeniu chrupać ze smakiem ;)

30 komentarzy:

  1. Te ciasteczka wyglądają rewelacyjne. Gratuluje.

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile zdrowych dodatków! Muszę kiedyś takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądem przebijają ciasteczka sklepowe! Jestem pewna, że smakiem również;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) jak dla mnie smakiem też, bo nie są takie słodkie

      Usuń
  4. Lubię takie zdrowe ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. są cudowne... takie pełne zdrowych kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! U mnie też dzisiaj podobne http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/03/ciasteczka-owsiane-z-wybuchowa-mieszanka.html :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie połączenie:) Do tego są tak chrupiące, mmm! Wiedziałaś jak trafić w moje kubki smakowe;D

    OdpowiedzUsuń
  8. te ciasteczka są po prostu BOSKIE! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś właśnie upiekłam te ciasteczka :) są przepyszne, wszyscy się nimi zajadali.
    Moja rada odnośnie formowania ciasteczek - nabierać łyżką i łyżką układać na papierze, dzięki temu zaoszczędzimy czas na ciągłym myciu rąk ;) ciastka będą tej samej wielkości, no i tez tym sposobem wyszło mi więcej ciastek, bo 26 :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały, dobry pomysł z tym formowaniem ciastek, następnym razem też tak zrobię, pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Moje się niestety zbyt mocno przypiekły - a dokładnie smakują lekką spalenizną:( Mimo, że piekłam je tylko 18 minut.Poza tym, za mało słodkie. Fajnie że bez tłuszczu bo zdrowiej, ale jednak nie tak smacznie, jak typowe owsiane które robię:(
    Dotty81

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to takie ciasteczka trochę w wersji fit więc z założenia nie miały być bardzo słodkie. Przykro mi, że Ci się spaliły, może kwestia piekarnika? Ja piekłam tak, jak pisałam ok 20 minut i były dobre, w ogóle się nie spiekły

      Usuń
  11. robiłam dokładnie według tego przepisu i masa na ciastka nie trzymała się, musiałam dodać jeszcze jedno jajko i trochę mąki, żeby się skleiły. Wyszły też mało słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do słodyczy to się powtórzę, że ciastka nie mają być bardzo słodkie, wystarczy przeczytać początek postu lub komentarz powyżej. Nie widzę sensu w robieniu zdrowych ciasteczek skoro miałabym dodać do nich szklankę cukru. Uwagę o formowaniu ciastek też zamieściłam w poście. Proszę następny raz czytać ze zrozumieniem. Masa nie miała być tak zwarta czy elastyczna jak np. ciasto z dodatkiem mąki. Dodatek jajka na pewno nie zaszkodził, ale moim zdaniem im więcej jajek tym twardsze będą ciasteczka. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. Zamierzam zrobic te ciasteczka bo wygladaja przepysznie ,ale chcialabym wiedziec jakie platki owsiane zostaly uzyte blyskawiczne czy gorskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, użyłam płatków górskich, gorąco polecam te ciasteczka. Z masą ciężko się pracuje, bo jest dość sypka i trzeba mocno dociskać ciasteczka, ale warto się pomęczyć. Dla ułatwienia można dodać kolejne jajko albo łyżkę masła orzechowego/miodu itp.

      Usuń
  13. Ciasteczka mi się bardzo udały, a ponieważ staram się nie jeść słodyczy, które uwielbiam to zjedzenie 2-3 takich zdrowych ciastek dziennie mam nadzieję nie przyczyni się do przytycia. Dziękuje Ci Asiu za ten przepis. Dziś spróbuję użyc innych bakalii na odmianę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że smakowały, od 3 ciastek dziennie na pewno nie przytyjesz, eksperymentuj z bakaliami i daj znać jak wyszła ta inna wersja :)

      Usuń
  14. Dziewczyny 20 min w termoobiegu? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się ten przepis. Rzadko kiedy widzę owsiane ciasteczka z ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj właśnie robiłam takie ciasteczka, piekłam na dwie tury. Pierwszą ugniatałam rękami, a przy drugiej wpadłam na pomysł żeby po trochu ugniatać masę w łyżce do kulek z ziemniaków, wykładałam taką kulkę na blachę i rozgniatałam ręką. Dużo bardziej "czysto" formowało się ciasteczka. Nie trzeba było po każdym myć rąk :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy do tych ciastek koniecznie trzeba dawać sezam? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne ,robiłam ,słodkie,ja dodałam tylko żurawinę i rodzynki ,migdały i słonecznik.Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja dodałam siemię lniane, ale mielone, myślę że dlatego tak ładnie się skleiły. Użyłam łyżkę do lodów taką okrągłą z łopatką w środku bardzo dobrze wychodziły. Następnie łyżką stołową moczyłam w wodzie i formowałam na blasze. Wyszły świetne.

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)