niedziela, 28 kwietnia 2013

Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem

Dzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek).

Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 2 niewielkie marchewki

Przygotowanie:

Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać mąkę.

Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami).

Dodać do ciasta i wymieszać.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem.

Marchew w roli głównej

5 komentarzy:

  1. zdrowe , proste, szybkie ciacho -super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ci pięknie wyrosła! Mmm.. musi być cudowna w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na śniadanie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto zrobiłam w formie babeczek...wyszły mega pyszne. Zjadłam jeszcze ciepłe i byłam pod wrażeniem. Bardzo dobre i oczywiście zdrowe. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda jest pyszne, muszę powtórzyć, bo już dawno nie robiłam

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)