czwartek, 4 kwietnia 2013

Sernik z Twixami

Jeśli lubicie serniki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik jest delikatny i kremowy a spód mimo, że chrupiący również rozpływa się w ustach, o polewie to już nawet nie wspomnę :) warto upiec samemu i przekonać się jak smakuje :)

Składniki

Spód:
  • 180g herbatników zbożowych
  • 70-80g masła

Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego waniliowego w wiaderku 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml mleka
  • 1 puszka masy karmelowej, ok 500-510g (bez dwóch łyżek, które odkładamy do polewy)
  • 2-3 batony Twix

Polewa:
  • 2 pełne łyżki masy karmelowej
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze i łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy mocno dociskając. Wkładamy blaszkę do lodówki na 20 minut.

Ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, mleko i masę karmelową miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Następnie łamiemy batony na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Podczas nagrzewania piekarnika wkładamy na spód płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Naczynie powinno znajdować się tam również podczas pieczenia, dzięki czemu sernik będzie aksamitny.

Po upieczeniu studzimy sernik w otwartym piekarniku przez ok 40 minut (żeby nie opadł tuż po wyciągnięciu). 

Na całkiem wystudzony sernik wylewamy polewę (2 łyżki masy krówkowej podgrzewamy z 2 łyżkami mleka, zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia) i posypujemy płatkami migdałów, które wcześniej można uprażyć przez chwilę na suchej patelni.

Sernik kroimy dopiero po kilku godzinach, które spędzi w lodówce. 

Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. smakowicie! oj przydałby się taki teraz obok :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na połączenie Twixa z sernikiem, musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak on wygląda! jak on smakuje! mój, on musi być mój!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowity serniczek, mój mąż był by zachwycony takim serniczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja poproszę kawałek...wygląda tak apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. tortownica o jakiej średnicy ?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis jest na tortownicę o jakiej średnicy ? :) Dzięki za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:) Jutro będę robić :) Dam znać jak poszło. Pozdrawiam

      Usuń
    2. super, powodzenia, na pewno wyjdzie pyszny :)

      Usuń
  9. Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)