piątek, 19 lipca 2013

Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej)

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.  

Składniki na 8-10 bułeczek:
  • 500g mąki żytniej razowej typ 1850
  • szczypta soli
  • 3 pełne łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie figi i morele)
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. 

Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka  i po chwili wlać do miski z mąką.

Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce.

Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :)

Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki.

Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min.

Po tym czasie formować małe bułeczki.

Po uformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Bułki piec przez ok 30-35 minut.

Ostudzić na kratce.

Zjadać ze smakiem :)

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. odpowiadając na Twoje pytanie ;) wyszło 14 bułeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze, że czuwasz ;) użyłam blaszki 20x20cm

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuj z miodem lub cukrem trzcinowym ;)
    myślę, że mąka razowa tez da radę. Ciasto w konsystencji powinno być dość gęste. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że się udało :)
    myślę, ze można by też zrobić wersję z owocami, lub zamiast cukinii dac marchewkę i wtedy bez kakao. ;) zrobić takie niby blondines ;)

    Fajnie, fajnie ;)
    naprawdę mnie to cieszy!
    PS. Masz jakąś fotkę ciacha? Chciałam zrobić na fanpage galerię zdjęć nadesłanych przez osóbki, które ugotowały coś wedle przepisu z mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam jeszcze fotki i narazie nie mam czym zrobić, ale jak zrobię w przyszłym tygodniu jeszcze raz to wtedy cyknę i Ci podeślę na fb, na blogu też chcę umieścić ten przepis, bo naprawdę warty wypróbowania :)

      Usuń
  5. No właśnie ;) ja czekam na jakiś wpis u Ciebie, bo bardzo lubiłam tu zaglądać ;)

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak mam świeze drozdze w kostce to ile ich dodac?:)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)