poniedziałek, 21 października 2013

Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru)

Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)

Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
  • 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
  • 4 jajka podzielone na żółtka i białka
  • 1 całe jajko
  • 4 duże łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
  • posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji

Przygotowanie:

Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.

Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.

Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. 

Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.

17 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto ,podrzucę znajomej ,która ma uczuloną córeczkę ,tylko,że jajek też nie może jeść ,ale to juz ona zamieni sobie na przepiórcze .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można zamienić, zwiększając ich ilość, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Taka miła bezglutenowa odmiana na zbliżające się powolutku (choć na blogach szybciej) święta...
    Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. bez mąki i cukru? super! zapisuję przepis na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda zapewne i pysznie smakuje :D Zamierzam wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, bardzo spodobał mi się Twój przepis i postanowiłam, że też taki "piernik" zrobię... Niestety nie urósł mi... :-( mimo, że robiłam ściśle wg przepisu... Czy mimo, iż że w składzie nie ma mąki czy/i proszku do pieczenia to powinnam byłam go dodać? Wtedy by wyszedł...? Kuchnię omijam raczej szerokim łukiem ;-) ale tym razem bardzo się starałam... Ale cóż... Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam tm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten piernik rośnie niewiele, ale jednak trochę powinien, wychodzi niewysoki, ale ładnie upieczony, lekko wilgotny i bardzo smaczny

      Usuń
    2. Czy do przepisu mozna dodać sodę?Bo boję się że będzie zakalec....bo kiedyś robiłam.ba ksylitolu zwykły i slabo wyrósł i miał czarne przebarwienia jak przy zakalecu..czy ksylitolu można zastąpić edytorem?.hmmm

      Usuń
  6. czy ksylitol można w ogóle pominąć w przepisie? czy wtedy ciasto nie wyjdzie..?? żona ma cukrzycę ciążową i musi wyeliminować całkowicie dodatki słodzące..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć, po prostu zmieni się smak ciasta

      Usuń
  7. Wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro będę robić! Jedziemy w gości , a tam gospodarz nie może jeść glutenu.. IDEALNY PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem super zadowolona z przepisu. Piernik trochę opadł do środka ale smak bardzo dobry i jest puszysty. Zamiast ksylitolu dodalam agave i też żółtka się bardzo fajnie ubily tylko musiałam podwoić ilość. Polecam przepis dla wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)