wtorek, 26 listopada 2013

Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem.

Składniki (na tortownicę max 24cm):
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 jajek 
  • 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. 

Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.

Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.

Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia ;)

  Zdrowe słodkości

11 komentarzy:

  1. strasznie lubię tego typu ciasta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, musiało ślicznie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pachniało rewelacyjnie podczas pieczenia :)

      Usuń
  3. Czy znasz moze wartość kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 2550 kcal w całym cieście, dzieląc je na 10 kawałków to w porcji ok 255 kcal

      Usuń
  4. Super przepis ;-) JA przełożyłam je serkiem mascarpone i dżemem porzeczkowym 100 %. Wyszło przepysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)