sobota, 15 marca 2014

Fasolka w sosie pomidorowym

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A jutro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho z jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj wyczarować :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 400 g fasoli (u mnie Jaś karłowy Kupiec)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h.

Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli.

Na końcu posiekać i dodać bazylię. 


Red Hot ChilliWarzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką fasolkę. Jest pyszna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) zaraz zobaczę co dobrego u Ciebie

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań obiadowych :) Pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam w taki sposób fasolki,super pomysł.:)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)