poniedziałek, 25 stycznia 2016

Likier krówkowy. Najlepszy!

Wszystko co domowe smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ma się satysfakcję, że przygotowało się to samemu. Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam domowy likier. Okazuje się, że przygotowanie domowych trunków wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowanie tego likieru nie zajmuje dużo czasu a jego smak jest obłędny. Oczywiście pierwszym degustatorem był mój mąż i potwierdza, że wcale nie przesadzam ;) No to co, kto się skusi?

Składniki na 750 ml likieru:
  • 600 g krówek
  • 250 ml kremówki 36%
  • 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne trunki lubimy ;)

Przygotowanie:

Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki.

Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia.

Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj.

Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą.

Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

Na zdrowie ;)



9 komentarzy:

  1. dawno go nie robiłam, więc może warto przygotować?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze zrobić wygląda apetycznie:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak długo może siedzieć w lodówce? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ok miesiąc, może i dłużej :)

      Usuń
    2. Nasz pół roku lezakowal w lodówce �� jak dla mnie im dluzej polezy tym lepszy, z tym ze ja zamiast śmietany dodaje mleko skondensowane i jest boski! Basia!

      Usuń
    3. U mnie jakoś długo nie może leżakować :) :) pozdro.

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)