wtorek, 25 października 2016

Jesienny konkurs z makaronem Barilla

Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D 

Zasady konkursu:

1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.

2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com

3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego umieszczenie nie jest konieczne!

4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko raz może zostać nagrodzony.

5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do 7.11.2016 23:59.

6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3 najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)

7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do  3.11.2016 oraz 10.11.2016.

8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy Barilla.

9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie adresu do wysyłki nagrody.

10. Nagrody wysyła marka Barilla.

11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.

14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

                                                          Przykładowa grafika z nagrodami


PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę producenta [klik]

                                                      Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016

48 komentarzy:

  1. Fajny konkurs :) Podzielę się swoim pysznym makaronowym przepisem:
    Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano


    25 dag makaronu casarecce
    1/2 cukinii
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryczki chilli
    2 cebule szalotki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy extra virgine
    100 ml białego wytrawnego wina
    200 ml słodkiej śmietanki 22%
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    50 g sera grana padano
    1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
    Sól morska do smaku
    Pieprz czarny do smaku
    natka pietruszki do posypania

    Sposób przygotowania:
    Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.

    Makaron gotujemy jak w przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
    Serwujemy prosto z patelni.

    Smacznego!

    Pozdrawiam ciepło
    Agata Skiba

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami

    Składniki na 2 osoby:

    około 200 gr makaronu rurki (pióra) Barilla
    około 250 gr mięsa mielonego
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 mała cebulka
    1 mała marchewka
    1 mały korzeń pietruszki
    mały kawałek selera
    słodka i ostra papryka
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
    sól, pieprz do smaku
    olej/oliwa do smażenia

    1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
    2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
    3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
    Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
    Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!

    Pozdrawiam
    Iwona Tiborska

    OdpowiedzUsuń
  3. ROLADKI Z MAKARONEM I PUREE Z DYNI
    -5 plastrów karczku
    -5 plastrów szynki
    -1 szkl. puree z dyni
    -1/2 szkl. makaronu BARILLA FUSILLI
    -sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny
    -2 większe cebule
    -olej do smażenia
    -3/4 szkl. wody

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą.
    2.Puree z dyni doprawiamy solą i pieprzem.
    3.Karczek delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.
    Na każdy plaster karczku układamy szynkę, rozsmarowujemy pureę i układamy makaron,zawijamy roladki. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
    4.Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni,
    5.Cebulę kroimy w piórka,wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy roladki i rumienimy. Na cebulę układamy roladki podlewamy 3/4 szkl. wody i dusimy ok.35-40 min.
    6.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. MUFFINKI MAKARONOWO - CZEKOLADOWE

    Składniki;
    -10 dag makaronu TAGLIATELLE lub SPAGHETTI BARILLA
    -kilka kropel aromatu waniliowego
    -4 jajka
    -3/4 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao

    Sposób wykonania:
    1.Makaron gotujemy w gorącym wrzątku z dodatkiem aromatu.
    2.Białka ubijamy na sztywno z cukrem,cały czas ubijając dodajemy żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,budyniem i kakao. Do ciasta dodajemy makaron o dokładnie mieszamy.
    3.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy 25 min. w temp. 160 stopni.
    Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaronu nigdy dość więc i ja biorę udział w konkursie.
    Podaje przepis na pyszny torcik makaronowy zwany - Spaghetti po sycylijsku.

    Składniki;
    15 dag makaronu spaghetti
    100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
    1 bakłażan
    35 dag mielonej wołowiny
    1 posiekana cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    400 ml pokrojonych pomidorów z puszki  
    1 łyżka sosu worcester
    sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
    60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
    1 papryka ( kolor dowolny)
    10 dag startego parmezanu

    Przygotowanie;
    Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
    Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.

    Pozdrawiam!
    Ela Połowniak.

    OdpowiedzUsuń
  6. czesc wszystkim!
    ja z kolei dodam mój przepis na bavette z balsamicznymi maślakami. Maślaki zebrałąm sama w zagajniku przy domu, ale oczywiście dobre będą inne grzyby - oprócz pieczarek i kurek. Całe danie robi się w niecałe 25 minut (powoli zaczynało się ściemniać, więc specjalnie mierzyłam czas, to nie miałam go wiele na ugotowanie i jeszcze zrobienie jakich takich zdjęć).

    Składniki:
    makaron (długi ale szerszy niż spaghetti, mogą być tagliatelle, linguine, fettuccine, mafaldine, u mnie bavette) – 150 g
    szalotka – 2 szt.
    czosnek – 2 ząbki
    maślaki (można zastąpić innymi grzybami, oprócz kurek i pieczarek) – ok. 250 g
    ocet balsamiczny – 3-4 łyżki
    parmezan (starty) – 30 g. lub wiecej + do posypania
    śmietana lub gęsty jogurt naturalny – 4 czubate łyżki lub więcej
    masło – 2 łyżki
    zioła – wedle uznania (u mnie podsuszana pietruszka i bazylia – 1 duza szczypta)
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Przez ten czas maślaki obieramy i kroimy w plastry. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i szklimy na nim posiekane drobno szalotki, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby, mieszamy wszystko i dusimy ok. 10 minut. Wlewamy ocet balsamiczny i mieszamy dokładnie wszystko, zgarniając z dna ewentualne przywierające resztki. Dodajemy drugą łyżkę masła, mieszamy ponownie i zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, dodajemy starty parmezan i znów mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wrzucamy do sosu makaron. Dodajemy zioła – świeże bądź suszone – i podajemy danie, oprószone dodatkowo parmezanem i ziołami!

    Smacznego!

    Pozdrawiam!
    Karolina Rudnicka-Kopała

    OdpowiedzUsuń
  7. Lasagne ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

    Składniki:
    6 płatów makaronu lasagne Barilla
    Sos szpinakowy:
    łyżka masła
    opakowanie świeżego szpinaku
    ser feta
    2 ząbki czosnku
    Sos beszamelowy
    25g masła
    40g mąki
    O,5l ciepłego mleka
    szczypta gałki muszkatałowej
    szczypta szafranu
    sól, świeży pieprz do smaku
    Świeża bazylia

    Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić czosnek,dodać na patelnie szpinak, podgrzewać 3 minuty, na koniec dodać serek feta i trzymać na patelni do momentu rozpuszczenia sera.
    W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, po czym energetycznie mieszać (najlepiej trzepaczką ) do powstania gładkiej masy, następnie stopniowo dodawać mleko. Doprawić gałką muszkatałową, szafranem, solą i świeżym pieprzem.
    Ugotować makaron al dente, przełożyć do formy dwa płaty, przykryć połową sosu szpinakowego, kolejno przykryć kolejnymi dwoma płatami i sosem beszamelowym. Czynnosć powtórzyć. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyłożyć pomidorki koktajlowe oraz świeżą bazylię. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porotos con riendas

    Tradycyjnie danie kuchni chilijskiej. Dosłownie oznacza Fasolę z wodzami (lejcami). Chłopi jedli tą potrawę w czasach niedostatku, kiedy nie było zbyt dużo mięsa. Tym sposobem utrzymywali poziom białka i węglowodanów w diecie.

    Składniki

    1/2 kg fasoli drobnej
    2 l wody
    1/2 kg dyni
    1 marchewka
    1 cebula
    1/2 opakowania makaronu spaghetti
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki majeranku
    2 łyżeczki papryki słodkiej proszku
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    4 kawałki chorizo lub innej kiełbaski
    2 łyżki oleju lub oliwy
    natka pietruszki

    1. Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dokładnie płuczemy i gotujemy w 2 l wody. Solimy pod koniec gotowania. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na złoty kolor.

    2. Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Kiedy groch będzie w połowię miękki dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. Kiedy dynia puści sok dorzucamy surowy makaron.

    3. Jeżeli nie zdążymy dodać makaronu zanim groch się rozpadanie, gotujemy go w osobnym garnku a następnie łączymy z zupą. Po około 10 minutach zaprawiamy zupę słodką papryką w proszku podsmażoną na oliwie lub oleju. Kiełbaskę grillujemy bądź podsmażamy na patelni.

    4. Potrawę rozlewamy do talerzy, posypujemy obficie poszatkowaną natką pietruszki i układamy po jednej kiełbasce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby zgłoszenie było kompletne poproszę o dodanie zdjęcia na FB bloga lub przesłanie go e-mailem

      Usuń
  9. Lubię gotować dania z sezonowych produktów, dlatego dziś polecam

    Pierożki dyniowe

    Do ich przygotowania oczywiście nie wykorzystałam makaronów, za to świetnie odnajdzie się w nich sos Pecorino Barilla

    Składniki:
    1 kg dyni
    sos Pecorino Barilla
    500 g serka twarogowego
    500 g mąki
    1 kostka masła
    1 żółtko
    sól
    pieprz
    rozmaryn

    Przygotowanie:
    Dynię pieczemy w piekarniku bez pestek, z upieczonej i ostudzonej obieramy skórkę i miksujemy miąższ. Dodajemy do niego sos Pecorino Barilla i redukujemy na patelni aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wyrabiamy ciasto z mąki, serka i masła. Dodajemy pieprz i sól. Chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.Ciasto wałkujemy, wycinamy, nadziewamy farszem jak pierogi. Smarujemy żółtkiem jajka,
    posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku około 30 min. w temp. 200 stopni.

    Pozdrawiam

    Beata Pietrus

    OdpowiedzUsuń
  10. Na szarą i deszczową jesień polecam sałatkę w cytrynowych koszyczkach :)

    Sałatka w cytrynowych koszyczkach
    Składniki
    - olej,
    - sok z cytryny,
    - przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
    - 250g makaronu np. "kolanka ozdobne",
    - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
    - pomidory z puszki (400g),
    - średnia cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - szczypiorek,
    - 5 cytryn na "koszyczki

    Sposób przygotowania
    1. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

    2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę

    3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasem się człekowi nie chce
    zmywać góry brunych naczyń,
    sięgam wtedy po metodę
    znaną wśród kuchennych graczy,
    czyli jednogarnkowy obiadek
    z pysznym makaronem, który
    wzbogacony jest wędliną,
    warzywami wprost z natury,
    odrobiną sera oraz
    oliwy, no i śmietany...
    Robi się go pysznie szybko,
    a potem wszyscy... wcinamy! :)


    Składniki:

    1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
    1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
    50 g twardego sera do starcia na makaron
    100 ml śmietany 18%
    100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
    dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
    przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
    1-2 ząbki czosnku

    Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.

    Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy - byle się nie spalił.

    Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
    Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
    Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
    Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :)

    Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! :)

    P.S. Foto na FB. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. PRZYSMAK ŁO(so)SIA ;)
    Makaron z łososiem, mozzarellą i oliwkami


    Jeśli w jakiejś potrawie pojawia się połączenie mozzarelli, łososia wędzonego, oliwek i czosnku, to jest niemal pewne, że ja tę potrawę pokocham. :D
    W końcu - przez żołądek do serca, czyż nie? ;)

    Składniki:

    300 g Makaronu Czanieckiego (np. rurki)
    100 g łososia wędzonego
    100 g oliwek (odsączonych z zalewy)
    1 opakowanie sera mozzarella (kulki odsączone z zalewy)
    kilka plastrów żółtego sera
    2 łyżki sosu czosnkowego lub śmietany
    przyprawy: pieprz, sól, bazylia, pietruszka, lubczyk
    odrobina masła do natłuszczenia formy


    Przygotowanie:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej lekko wodzie.
    Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
    Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, na tę warstwę wykładamy podzielonego na małe kawałki łososia i pokrojone drobno oliwki. Doprawiamy.
    Wykładamy do naczynia resztę makaronu.

    Sery kroimy lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z sosem czosnkowym i przyprawami, a następnie wykładamy na makaron.
    Zapiekamy 10-15 minut, aż makaron zacznie się przyrumieniać. W trakcie zapiekania (z włączonym termoobiegiem na zmianę z grillem) możemy lekko przemieszać potrawę.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I jeszcze jeden... :)

    SIŁA PROSTOTY
    czyli makaron z pomidorami, oliwkami i mozzarellą

    Składniki:

    500 g ulubionego makaronu - u mnie dziś: falbanki
    3 dojrzałe pomidory
    1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie (najlepiej - domowych, przepis wrzucę niebawem, bo zaczyna się sezon na nie) - lub 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy do smażenia i 2 ząbki czosnku posiekane drobno
    1 opakowanie mozzarelli w zalewie
    kilka oliwek, czarnych lub zielonych
    przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, tymianek, lubczyk

    Przygotowanie:

    Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.

    Pomidory parzymy, usuwamy skórkę, wykrawamy gniazda nasienne i miksujemy blenderem z dodatkiem pomidorów suszonych, jeśli takowe posiadamy.

    Część oliwy odsączonej z pomidorów suszonych, razem z przyprawami, podgrzewamy na patelni. Dodajemy do tego zmiksowaną masę pomidorową i podsmażamy na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: odrobinę soli, pieprz, paprykę i zioła (mhmmm, bazylia...).

    Odsączoną z zalewy mozzarellę kroimy, to samo czynimy z oliwkami.

    Na makaron nakładamy porcję sosu pomidorowego, posypujemy oliwkami, dodajemy mozzarellę i prószymy odrobiną bazylii - idealna byłaby tu świeża, jeśli ktoś ma pod ręką. :D

    A później - pożeramy. :D Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny makaronik na kolorowo

    Składniki na 2 porcje:

    -200 g makaronu penne
    -300 g piersi z kurczaka
    -1/2 słoiczka pomidorów suszonych w zalewie
    -50 g kukurydzy
    -50 g parmezanu lub innego twardego sera
    -1/2 brokuła
    -1 cebula
    -3 łyżki oliwy z oliwek
    -natka pietruszki
    -mielona słodka papryka
    -sól
    -pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Najpierw ugotować makaron al dente. Następnie pierś z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Cebulę posiekać na drobno, a suszone pomidory w paski.
    Brokuły podzielić na mniejsze różyczki a następnie gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
    Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać mięso i smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać brokuły, kukurydzę oraz suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dusić na patelni jeszcze przez 7 minut. Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na talerzu ułożyć kolejno ugotowany makaron a następnie to,co smażyliśmy na patelni. Całość posypać startym serem.

    Danie proste, szybkie,smaczne, a jakie syte.
    Smacznego :)

    Zdjęcie mojego dania wysłałam przez e-maila: kamilazaorska@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdy nadchodzi pora szarej i mokrej jesieni i wygląda na to, że przez dłuższy czas się nic nie zmieni, zaczynam czuć, że pora na przygotowanie popisowego jesiennego dania. Z samego rana wyskakują z szafek makron Barilla, przyprawy i pomidory. Zdrowe i pełnowartościowe, danie jesienne musi być też smaczne i bardzo kolorowe.
    1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych,
    1 łyżka cukru,
    1 mała cebulka,
    1 ząbek czosnku,
    2 łyżki oliwy,
    Sos Barilla Arrabbiata z ostrą papryką,
    Dużo świeżej bazylii.

    Do małego rondelka wrzucam pomidory, cukier, posiekaną drobno cebulę i czosnek, oliwę, szczyptę pieprzu. Gotuje 15 minut, następnie miksuje na gładki sos, dodaje sosu Arrabbiata , gotuje 10 minut. Gotuję makaron spagetti Barilla. a jak już wszystko jest na talerzu, dodaje listki świeżej bazylii.

    Słodkość pomidorów i ostrość sosu Arrabbiata doskonale się uzupełniają, podkreślając nawzajem swoje smaki. Jest to prawdziwa jesienna obietnica przyjemności i gwarancja zaspokojenia głodu. Sos Arrabbiata od Barilli ożywia mój sos pomidorowy,który w połączeniu z makaronem tworzy prawdziwą ucztę. Przy przygotowaniu należy również pamiętać żeby gotować z dozą troskliwości zmiksowanej z duża ilością czułości oraz porcją empatii. A przy polewaniu makaronu sosem pamiętajmy, żeby wszystko przełożyć działką elegancji i nadziać porcją namiętności.Wraz z listkami bazylii dodać dużą ilość ciepła subtelności, podawać z uśmiechem oraz odrobiną tajemniczości.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis
    Sałatka czerwony motylek na kwiatku z kalafiora
    Składniki
    -Zielony kalafior należy ugotować w posolonej, lekko posłodzonej wodzie(żeby zachować intensywny kolor)
    -Makaron motylki barilla ugotować na aldente
    -Czerwona cebula
    -Rukola
    -Pomidorki koktajlowe
    -Buraczki ugotować na parze(po czym wymieszać z makaronem)
    - Ser feta
    -Oliwki
    Sos z jogurtu z czosnkiem
    Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny i wcinać
    SMACZNEGO 😁

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaron Barilla z gulaszem z cieciorki i dyni

    Składniki:
    1 op. makaronu rurki Barilla
    1 szklanka cieciorki
    2 cebule
    2 marchewki
    4-5 łodyg selera naciowego
    ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
    krojone pomidory w puszce
    1 szklanka bulionu (może być z kostki)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka cząbru
    szczypta chili
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki imbiru
    pieprz, sól
    oliwa do smażenia
    natka pietruszki
    liść laurowy, kminek

    Wykonanie:

    Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc.
    Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy.
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
    W osobnym garnku gotujemy makaron razowy według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Pozdrawiam
    Magdalena Janeczko

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja druga propozycja to mój ulubiony makaron z sosem pieczarkowym :) Składniki na 2-3 osobowa porcje:
    0,5 kg pieczarek
    1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała
    1 ząbek czosnku
    1-2 łyżeczki maki pszennej
    3-4 łyżki gęstej śmietany np.18%
    sól, pieprz do smaku
    olej/margaryna do smażenia
    jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań
    ulubony makaron ( ilośc na 2-3 osoby )


    1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
    2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie
    przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje
    cala woda która wypuszcza pieczarki.
    W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos.
    3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub
    pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i
    jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej
    chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą,
    pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową.
    Całość gotujemy z 20-30 min.
    4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy
    śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5
    min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić
    jeszcze odrobina maki ziemniaczanej.
    Polewamy makaron i odrazu podajemy :)

    Pozdrawiam
    Iwona Tiborska

    OdpowiedzUsuń
  19. ZIELONY WZROK GORGONY
    czyli makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem
    i wędzonym łososiem w tle





    Składniki:


    250 g makaronu muszelki
    250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet*)
    150 g łososia wędzonego
    100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
    50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
    200 g śmietany 18%
    garść orzechów włoskich
    odrobina masła do nasmarowania patelni
    przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie**), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa


    Przygotowanie:


    Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.


    W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.


    Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni - zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)


    Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później... później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!


    Smacznego!


    P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)

    * Na pohybel Magdzie Gessler! Mrożonka i basta! ;-)
    ** Gorgonzola picante jest dość słona, podobnie jak łosoś, więc ja sobie solenie darowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. PIETRUSZKOWE ZWYCIĘSTWO
    Makaron połączony z pietruszkowym pesto oraz pieczonym korzeniem pietruszki, a do tego orzeźwiające pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i pestki słonecznika. Prosta w przygotowaniu, pożywna i bogata w substancje odżywcze sałatka, którą z uwagi na dużą zawartość witaminy C, polecam jesienią - czyli w okresie wzmożonych infekcji.

    SKŁADNIKI:
    - 2 szklanki suchego makaronu (około 160 g)
    - 250 g pomidorków koktajlowych
    - 2 nieduże korzenie pietruszki
    - 10 czarnych oliwek
    - 1/3 szklanki pestek słonecznika

    SKŁADNIKI NA PESTO:
    - ok. 60 g natki pietruszki
    - 1/3 szklanki pestek słonecznika
    - 4-5 łyżek oliwy z oliwek
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, świeżo mielony pieprz

    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

    2. Obrane i umyte korzenie pietruszki kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm), a następnie umieszczamy je w misce z odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowaną pietruszkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy ją w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.

    3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (również te do pesto).

    4. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.

    5. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.

    6. Makaron mieszamy dokładnie z pesto, przekładamy do miseczki/na talerze i wykładamy naprzemiennie pomidorki i plasterki pietruszki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika.

    OdpowiedzUsuń
  21. Lekkie danie z makaronu, którego wspaniały smak czuje do teraz… Połączenia karczochów, makaronu spaghetti i bazyliowego pesto jest genialne! Żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Naprawdę wspaniałe, aromatyczne danie! A zalet odżywczych karchocha jest tyle aż trudno wymienić. Jest niskokaloryczny, pełen witamin: roaz składniki mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Znany jest z właściwości antyoksydacyjnych, detoksykacyjnych i odtruwających, obniza poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwzdęciowo oraz pozytywnie wpływa na czynność wątrobyDanie, które jest smaczne, syte i zdrowe 🙂SKŁADNIKI
    (na 2 porcje):100 g makaronu spaghetti np. no 5 Barilla2 łyżki pesto bazyliowego np. Barilla2 karczochy1 ząbek czosnkupor – kawałek ok. 10 cmoliwa z oliweksól, świeżo zmielony pieprzMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pora pokrój w plastry, karczocha oczyść, obierz i pokrój na ósemki.Na patelni dobrze rozgrzej oliwę wrzuć cały ząbek czosnku i podsmaż. Gdy zbrązowieje wyjmij go widelcem z patelni i wrzuć pokrojonego pora oraz karczochy. Podsmaż i podlej odrobina wody. Duś karczochy do miękkości – około 10-12 minut na średnim ogniu, w razie potrzeby podlej odrobina wody.Du podduszonych warzyw dodaj ugotowany makaron, pesto i wszystko delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.Podawaj ciepłe.Smacznego 🙂Jedna porcja zawiera średnio:energia: 222 kcalbiałko: 5,7 gwęglowodany: 32 gbłonnik: 1,6 gtłuszcze: 1,8g

    Maria Słoboda

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradziony z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie było łatwo go zdobyć, ale w końcu się udało i teraz śmiało mogę się podzielić z innymi. Tradycyjna lasagna, która znika z talerzy w oka mgnieniu!
    SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
    makaron na lasagne Barilla – 6 płatów
    sos bechamel – 250 ml
    mięso mielone – 30 dkg
    cebula – 1 duża sztuka
    pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram
    ser parmezan – 10 – 15 dkg
    ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg
    szynka – 20 dkg
    oliwa z oliwy
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól, pieprz
    cukier
    masło 2 łyżeczki
    PRZYGOTOWANIE :
    Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!

    Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)
    Martyna Zając


    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradłam go z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne danie, którym chętnie się podzielę z innymi ponieważ jest tak dobre, że znika z talerzy w mgnieniu oka.
    SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
    makaron na lasagne Barilla – 6 płatów
    sos bechamel ( najlepiej własnej roboty ) – 250 ml
    mięso mielone – 30 dkg
    cebula – 1 duża sztuka
    pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram
    ser parmezan – 10 – 15 dkg
    ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg
    szynka – 20 dkg
    oliwa z oliwy
    przyprawa do mięsa mielonego
    sól, pieprz
    cukier
    masło - 2 łyżeczki

    PRZYGOTOWANIE :
    Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!

    Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)
    Martyna Zając

    OdpowiedzUsuń
  24. witam serdecznie! poniżej wklejam przepis na jesienny makaron - pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym
    Składniki:

    makaron z sepią – 250 g
    dynia – 350-400 g (waga po obraniu)
    mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)
    czosnek – 3 ząbki
    papryczka chili – 1 szt.
    starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania
    skórka z 1 cytryny
    świeży tymianek – do podania
    olej – 2 łyżki
    sól, pieprz
    Przygotowanie:

    Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.

    Smacznego!

    pozdrawiam, Karolina Rudnicka-Kopała

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam serdecznie! Dzielę się przepisem na prawdziwie jesienny makaron :-) Pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym.
    Składniki:

    makaron z sepią – 250 g
    dynia – 350-400 g (waga po obraniu)
    mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)
    czosnek – 3 ząbki
    papryczka chili – 1 szt.
    starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania
    skórka z 1 cytryny
    świeży tymianek – do podania
    olej – 2 łyżki
    sól, pieprz
    Przygotowanie:

    Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.

    Smacznego!
    pozdrawiam, Karolina Ruddnicka-Kopała

    OdpowiedzUsuń
  26. Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni

    Rozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.

    Składniki:
    Sos:
    600g dyni
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    80g suszonych pomidorów
    3 łyżki masła
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    200g makaronu spaghetti
    450g fileta z kurczaka
    3 łyżki klarowanego masła
    3 łyżeczki curry
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem
    i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
    2. Sos:
    Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem
    i smażyć jeszcze przez chwilę.
    3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.

    OdpowiedzUsuń
  27. Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni

    Rozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.

    Składniki:
    Sos:
    600g dyni
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    80g suszonych pomidorów
    3 łyżki masła
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    200g makaronu spaghetti
    450g fileta z kurczaka
    3 łyżki klarowanego masła
    3 łyżeczki curry
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem
    i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
    2. Sos:
    Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem
    i smażyć jeszcze przez chwilę.
    3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.

    OdpowiedzUsuń
  28. Sałatka makaronowa z brokułem, fetą, jajkami

    Uwielbiam brokuł w każdej postaci, jednak najlepiej smakuje mi on w sałatkach. Taka sałatka będzie świetnie smakować w pracy jak i na spotkaniu ze znajomymi.


    Składniki:

    1/2 opakowania makaronu "kokardki"
    1 brokuł
    1 puszka kukurydzy
    1/2 sera feta
    1 mała czerwona cebula
    4 jajka
    majonez/gęsty jogurt
    sól i pieprz

    Wykonanie:
    Makaron al dente gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do momentu aż zmięknie. Kukurydze odsądzamy. Cebule drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem/jogurtem.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Anna Grzyb
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Sałatka sycylijska z ziarnami
    Ziarna słonecznika i pestki dyni zawsze kojarzą mi się z przekąską, słodkim deserem lub ciastem. Tym razem polecam wykorzystać je w inny sposób. Miksem takich ziaren można posypać dowolną sałatkę, zupę krem lub przygotować panierkę z dodatkiem ziaren.

    Składniki:
    3 łyżki prażonego miksu ziaren lub słonecznika łuskanego
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1/2 słoika ogórków konserwowych chilli
    1 czerwona papryka
    200 g żółtego sera w kostce
    200 g suchego makaronu (dowolnego)
    majonez
    musztarda
    sól i pieprz

    Wykonanie:
    Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Fasolę dodatkowo płukamy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki łącznie z ziarnami wrzucamy do dużej miski i łączymy kilkoma łyżkami majonezu i 1 płaską łyżeczkę musztardy. Sałatkę schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch można dodatkowo obsypać łyżką ziaren.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Anna Grzyb
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem

    W piątek na obiad oczywiście ryba! Polecam pyszną i szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem, zapieczoną z dwoma rodzajami sera i koperkiem. Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)

    Składniki (3-4 porcje)

    250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
    szczypta chili/ostrej papryki w proszku
    100 g wędzonego łososia
    100 g grubo tartego żółtego sera
    1 kulka mozzarelli
    60 ml śmietanki 30%
    50-80 ml bulionu
    cytryna do skropienia
    1/2 pęczka koperku
    sól i pieprz

    Wykonanie:
    Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałą porcją koperku. Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Anna Grzyb
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Sałatka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą i papryką

    Sałatka makaronowa jest to jedna z sałatek, które robię bardzo często. P.S. Sałatka świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach :)

    Składniki:

    1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu
    2 piersi z kurczaka
    2 łyżki oleju/oliwy z oliwek
    2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros
    1 puszka kukurydzy
    1 świeża papryka
    kilka ogórków konserwowych (mogą być Chilli)
    majonez
    sól, pieprz

    Wykonanie:

    Filety z piersi kurczaka myjemy i kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Zostawiamy na min.10 minut. Makaron ryżowy gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do miski wraz z gorącym i upieczonym mięsem. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

    Gdy sałatka wystygnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i dodajemy do sałatki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kosteczkę i odsączamy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Anna Grzyb
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

    Polecam na obiad jak również na jesienne spotkanie ze znajomymi :)

    Składniki na 4-6 porcji:
    Sos mięsny:

    400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 średnia cebula
    300g pomidorów świeżych lub z puszki
    olej
    sól, pieprz, bazylia

    Sos Beszamelowy:

    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa

    Sos szpinakowy:

    opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    odrobina sera feta lub śmietanki

    Dodatkowo:

    ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
    100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli
    1-2 łyżki masła


    Wykonanie:

    Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
    W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy.

    Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

    W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.

    Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut.
    Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.

    Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Anna Grzyb
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Spaghetti z dynią i pieczarkami
    Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.

    Składniki

    6 pieczarek
    300 g dyni
    1/2 szkl pure z tykwy lub dyni
    1-2 ząbki czosnku
    500 ml bulionu warzywnego
    tymianek
    pieprz turecki
    papryka ostra w proszku
    imbir
    gałka muszkatołowa
    kurkuma
    sól
    1/2 opakowania makaronu spaghetti
    olej do smażenia
    1/2 szkl startego żółtego sera


    1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.

    2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem.

    3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy.

    4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.

    5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser.

    6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.
    sammakkofejm@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Spaghetti ze szpinakiem i pokrzywą
    Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.


    Składniki:

    150 g świeżego szpinaku
    50 g liści pokrzywy
    3 łyżki serka mascarpone
    1 łyżka śmietany 18%
    pieprz kolorowy
    sól
    makaron spaghetti
    1 łyżka masła
    ewentualnie parmezan


    1. Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.

    2. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    3. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.
    sammakkofejm@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI
    Danie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych :) Do tego miło rozgrzewa więc nadaje się w sam raz na jesienne dni.

    SKŁADNIKI :
    makaron linguine – 200 gram
    krewetki – 200 gram
    limonka – 1 sztuka
    czosnek – 2 ząbki
    papryczka chili – 1 sztuka
    mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml
    śmietana – 4 łyżki
    świeża pietruszka – pół pęczka
    cukier – pół łyżeczki
    ser parmezan – do posypania
    oliwa z oliwy
    sól i pieprz

    PRZYGOTOWANIE :
    Posiekać obrany czosnek, pietruszkę i chili ( radzę użyć połowę papryczki i zawsze dodać więcej w razie potrzeby bo może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut, mieszająć od czasu do czasu. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.

    Pozdrawiam
    Martyna Zając

    OdpowiedzUsuń
  36. MAKARON SPAGHETTI PODANY ZE SCHABEM W TOWARZYSTWIE ZIELENI.

    Danie smaczne i syte.Polecam na obiad .

    Składniki:

    makaron barilla spaghetti 200 gram
    schab bez kości 300 gram
    groszek cukrowy 3/4 szklanki
    cukinia zielona 1 mała sztuka
    por część zielona
    seler naciowy 2 łodygi
    przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżka
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    rzeżucha
    pomidorki koktajlowe

    Przygotowanie :
    1.Mięso kroję na słupki,przyprawiam przyprawą do mięsa
    2.odstawiam na pół godziny
    3.kroję por,seler naciowy
    4.makaron gotuję w osolonej wodzie
    5.mięso podsmażam na oliwie , dodaję pokrojone warzywa oraz groszek, przykrywam pokrywką i duszę około 10 minut
    6.ugotowany makaron dodaję do do warzyw
    7. doprawiam
    8.przekładam na talerz , podaję z pomidorkami posypane rzeżuchą
    SMACZNEGO
    pozdrawiam


    OdpowiedzUsuń
  37. Sałatka makaronowa z kuleczkami mięsnymi,brokułem i karotką.

    SKŁADNIKI:

    makaron 200 gram
    mięso mielone 0,3 kg.
    przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżeczki
    jajko 1 sztuka
    marchew 6 sztuk
    brokuł kilka różyczek
    sezam czarny 1 łyżka
    sól do smaku
    oliwa do smażenia

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1.mięso mielone przekładam do miski dodaję przyprawę ,wbijam jajko ,wyrabiam na gładką masę .
    2.z mięsa formuję małe kuleczki, smażę na rumiany kolor.
    3.marchew kroję na mniejsze kawałki, gotuję .
    4. różyczki brokuła gotuję w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
    5. ugotowany makaron mieszam z klopsikami oraz warzywami.
    6. posypuję czarnym sezamem.
    SMACZNEGO :)

    OdpowiedzUsuń
  38. LASAGNE Z ŁOSOSIEM W BIAŁEJ OPRAWIE
    Pyszna lasagna z łososiem i dodatkiem zielonych warzyw takich jak szpinak, cukinia i koperek... Całości dopełnia biały sos śmietanowy i sos beszamelowy. Taka elegancja w domowym zaciszu. W sam raz na romantyczną kolację lub popisanie się przed znajomymi czy rodziną swoimi kulinarnymi wyczynami :D

    SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )
    *łosoś – 2 kawałki
    *lasagna – 4 płaty ( np. makaron Barilla )
    *cukinia – 1 mała sztuka lub pół dużej
    *szpinak - 3 garście
    *ser grano padano – 15 dkg
    *śmietana owsiana – 13% - 250 ml
    *sos beszamelowy – 200 ml ( najlepiej domowej roboty )
    *suszony koperek – pół paczki
    *czosnek – 2 ząbki
    *przyprawa do ryb
    *sól, pieprz
    *margaryna – kawałek do wysmarowania blachy

    PRZYGOTOWANIE :
    Do miski wycisnąć przez praskę obrany czosnek. Dodać suszony koperek, sól i pieprz. Zalać śmietaną i wymieszać. Odkroić skórę z łososia, pokroić go na małe kawałki i posypać przyprawą do ryb. Cukinię pokroić w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Zagotować wodę w garnku, posolić. Gotować płaty makaronu przez 1 minutę. Podłużną formę wysmarować margaryną. Wrzucić garść szpinaku. Następnie ułożyć krążki cukini tak, żeby zakryć całą powierzchnię. Na cukinię położyć płat makaronu. Na wierzch dodać kawałki łososia, 1/3 wcześniej przygotowanej śmietany i posypać serem. Kolejne warsty robić w tej samej kolejności. Płaty makaronu układać raz od lewej strony, a raz od prawej. Na koniec polać wszystko sosem beszamel. Można użyć gotowego sosu lub zrobić domowy. Lasagne wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w 180º na funkcji grzania góra/dół. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  39. Spaghetti z pulpecikami

    Składniki:

    500 g mielonego mięsa (dowolnego) 
    sól
    pieprz
    1 jajko 
    1 łyżka mąki 
    olej do smażenia
    cebula 
    natka pietruszki 
    dwie puszki pomidorów w zalewie
    oregano, bazylia
    parmezan do posypania
    makaron spaghetti Barilla

    Wykonanie: 
    Połączyć składniki: mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, cebulkę oraz przyprawy. Dodać jajko i wymieszać. Formować pulpeciki i obsmażyć je delikatnie na oleju. Do rondla ze smażącymi się pulpetami dodać zblendowane pomidory, doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ugotowany makaron al dente, na to pulpeciki z sosem. Przed podaniem warto wzbogacić smak parmezanem.

    Dominika Dominika Z.

    OdpowiedzUsuń
  40. Zielony makaron

    Składniki:
    1 cukinia
    1 groszek z puszki (odsączony)
    szpinak ok cztery garście
    czosnek
    oliwa
    sól, pieprz
    prażony słonecznik
    makaron Barilla wstążki
    pomidorki koktajlowe

    Zielone pesto:
    orzeszki piniowe lub słonecznik
    oliwa
    świeża bazylia
    sól, pieprz
    (składniki zmiksować)

    Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego

    Jolanta Z

    OdpowiedzUsuń
  41. Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

    Przepyszna zapiekanka tuńczykowa

    Składniki:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    puszka zielonego groszku
    zielone oliwki
    3 szklanki ulubionego makaronu Barilla
    2-3 pomidory
    ser Brie
    ser żółty
    odrobina masła
    serek topiony
    bazylia
    pieprz, sól
    szczypiorek

    Przygotowanie:
    Ugotować makaron al dente. Pomidory pokroić na kawałki i udusić na patelni, oliwki posiekać w krążki, groszek odcedzić, ser Brie pokroić w kawałeczki, wszystkie składniki (bez żółtego sera) połączyć razem z makaronem. W rondelku roztopić masło i serek topiony – polać zapiekankę, następnie posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ze szczypiorkiem. Smacznego

    Tomasz W.

    OdpowiedzUsuń
  42. Jesienią z ogródka zbieram pyszne i zdrowe brokuły, więc przepis z nimi w roli głównej ;)

    Penne z sosem brokułowym.

    Składniki:

    brokuł
    serek mascarpone
    ser cheddar
    kilka ząbków czosnku
    pół cebuli
    pół kostki rosołowej
    odrobina masła
    makaron penne
    nerkowce
    orzeszki ziemne
    limonka

    Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i cebulkę. W garnku gotujemy same różyczki brokuła, aż będą miękkie. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki. Po odcedzeniu brokuł blendujemy (lub po prostu rozdrabniamy widelcem) i wrzucamy na patelnię do wywaru z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mascarpone, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rozdrabniamy orzeszki ziemne i nerkowce, które dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy trochę startego cheddara i dajemy mu chwilę, żeby się rozpuścił. Podajemy z penne, posypane jeszcze odrobiną orzeszków i cheddara. I gotowe, bon apetit!

    OdpowiedzUsuń
  43. Jak jesień to dynia! Byłam przekonana, że najlepsze co może być to dyniowa zupa, ale po zrobieniu tego makaronu zmieniłam zdanie ;)

    Makaron z sosem dyniowym

    Składniki:
    Puree z dyni
    parmesan
    serek topiony
    mascarpone
    rozmaryn
    czosnek

    Puree z dyni

    Dynię obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Kiedy nóż wchodzi w kawałki dyni bez problemu, wyjmujemy dynię. Blendujemy dynię z dodatkiem wywaru rosołowego i curry.

    Sos do makaronu:

    Czosnek dusimy na odrobinie masła i dodajemy puree z dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością curry (do smaku, kto ile lubi). Dodajemy serek topiony i mascarpone, żeby nadać kremową konsystencję i łagodny kremowy smak. Rozmaryn siekamy drobno i wrzucamy do sosu.
    Podajemy z dowolnym makaronem ugotowanym al dente, posypane startym parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  45. Moja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami.
    Potrzebujemy:
    500 g makaronu spaghetti Barilla
    1 kg omułków
    4 ząbki czosnku
    pęczek zielonej pietruszki
    2 papryczki chili
    8 łyżek oliwy z oliwek
    125 ml białego wina
    1/2 cytryny
    50 g tartego parmezanu lub grana padano
    sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  46. Kurki w roli głównej.
    500g makaronu Barilla
    200g Kurek
    Cebula
    Oliwa z oliwek do smażenia
    Serek mascarpone
    Pęczek zielonej pietruszki
    Sól, pieprz świeżo mielony
    Parmezan

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Przygotowanie sosu rozpoczynamy od podsmazenia(na oliwie) cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie dodajemy kurki i dusimy przez chwilę(około 8 min). Po tym czasie dodaje Serek mascarpone i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
    Gotowy sos mieszam z makaronem.
    Danie rozkladam na talerze i posypuję parmezanem. A czasem jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.

    Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)