niedziela, 18 grudnia 2016

Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu.

Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:

Spód:
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Warstwa makowa:
  • ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
  • 4 duże jajka
  • ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej 
  • ok 50 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 0,5 kostki masła
  • opcjonalnie odrobina olejku migdałowego

Dodatkowo:
  • kokos do posypania

Przygotowanie:

Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.

Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.

W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów. 

Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.

Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.

Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Po upieczeniu zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.

Kroić po ostygnięciu.


12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis i chyba go wypróbuję. Proszę mi powiedzieć, czy ta masa utrzyma się na cieście, nie zapadnie się w głąb. Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spód trochę urośnie a masa nie powinna się zapaść, nigdy się nam to nie zdarzyło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego dodaje pani ocet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet nie ma wpływu na smak, raczej na strukturę ciasta. Jest w przepisie rodzinnym wg. którego upiekłam to ciasto, dlatego go dodałam ;)

      Usuń
  4. Pyszny makowiec wyszedł :) Babcine i mamine przepisy najsmaczniejsze są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak mak parzony to tylko osłodzić do smaku, oczywiście oprócz podanych dodatków, czy jeszcze coś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak mak parzony to najlepiej w mleku, dobrze odsączyć, zmielić 2-3 razy (chyba, że używa Pani mielonego) i osłodzić miodem lub miodem i cukrem, wg. uznania. Tyle wystarczy plus podane w przepisie dodatki (w zależności od upodobań można dodać trochę więcej bakalii)

      Usuń
  6. Chciałam zapytać o jajka do maku czy daje pani całe czy piane ubija osobno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję do maku całe jajka i dokładnie mieszam wszystkie składniki łyżką

      Usuń
  7. Zrobiłam to ciasto, jest pyszne tylko trochę za suche może dlatego, że robiłam z moczonego maku , a nie z puszki lub dlatego, że użyłam bardzo mało cukru.

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)