piątek, 30 grudnia 2016

Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie

Idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam).


Składniki na blaszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm:

Masa makowa:
  • 850-900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 jajka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki bakalii
  • 2 budynie waniliowe
  • *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego
Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego)
  • ok 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego
Kruchy spód:
  • 400 g herbatników
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • 200 g masła

Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao. 

Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok 25 x 36 cm) równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami.

Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku.

Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. 

Następnie dodać ser i zmiksować. 

Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.

Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.

Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym zamkniętym piekarniku przez co najmniej 60 minut. Następnie uchylić drzwiczki i wyjąć po kolejnej godzinie.

1 komentarz:

  1. uwielbiam mak i bakalie, a dodanie do tego warstwy sernikowej to świetne urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)