sobota, 11 grudnia 2021

Gnocchi w orzechowej panierce z powidłami

Szybkie i sycące danie dla zabieganych wpisujące się w jesienno-zimową aurę❄️ Chrupiące kluseczki na pewno polubią też dzieci i ci, którzy lubią obiady na słodko 😉

Składniki na 2 małe porcje:
  • 300 g kluseczek gnocchi
  • 100-150 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 duże jajko
  • 150 g powideł śliwkowych
  • Opcjonalnie cukier puder zwykły lub ksylitol (można dodać do rozbełtanego jajka)
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Kluseczki podgotować krótko w osolonej wodzie.

Opanierować w jajku i mielonych orzechach.

Usmażyć na gorącym tłuszczu.

Podawać z powidłami śliwkowymi.

Smacznego 🙂