tag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post1210898596213127588..comments2023-12-21T19:21:49.799+01:00Comments on Ze smakiem i z pasją: Jesienny konkurs z makaronem BarillaAsia http://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-85873263299432389062016-11-07T23:39:23.094+01:002016-11-07T23:39:23.094+01:00Kurki w roli głównej.
500g makaronu Barilla
200g K...Kurki w roli głównej.<br />500g makaronu Barilla<br />200g Kurek<br />Cebula<br />Oliwa z oliwek do smażenia<br />Serek mascarpone<br />Pęczek zielonej pietruszki<br />Sól, pieprz świeżo mielony<br />Parmezan<br /><br />Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.<br />Przygotowanie sosu rozpoczynamy od podsmazenia(na oliwie) cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie dodajemy kurki i dusimy przez chwilę(około 8 min). Po tym czasie dodaje Serek mascarpone i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. <br />Gotowy sos mieszam z makaronem. <br />Danie rozkladam na talerze i posypuję parmezanem. A czasem jeszcze świeżo zmielonym pieprzem. <br /><br />Smacznego!!!<br /><br />Marianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-29116477420186176822016-11-07T23:12:03.047+01:002016-11-07T23:12:03.047+01:00Moja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami...Moja propozycja to spaghetti aglio olio z omułkami.<br />Potrzebujemy:<br />500 g makaronu spaghetti Barilla<br />1 kg omułków<br />4 ząbki czosnku<br />pęczek zielonej pietruszki<br />2 papryczki chili<br />8 łyżek oliwy z oliwek<br />125 ml białego wina<br />1/2 cytryny<br />50 g tartego parmezanu lub grana padano<br />sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku<br /><br />Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki. Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-23084922832989775542016-11-07T22:29:44.461+01:002016-11-07T22:29:44.461+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-45308688987834099332016-11-07T20:51:48.147+01:002016-11-07T20:51:48.147+01:00Jak jesień to dynia! Byłam przekonana, że najlepsz...Jak jesień to dynia! Byłam przekonana, że najlepsze co może być to dyniowa zupa, ale po zrobieniu tego makaronu zmieniłam zdanie ;)<br /><br />Makaron z sosem dyniowym<br /><br />Składniki:<br />Puree z dyni<br />parmesan<br />serek topiony<br />mascarpone<br />rozmaryn<br />czosnek<br /><br />Puree z dyni<br /><br />Dynię obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Kiedy nóż wchodzi w kawałki dyni bez problemu, wyjmujemy dynię. Blendujemy dynię z dodatkiem wywaru rosołowego i curry. <br /><br />Sos do makaronu: <br /><br />Czosnek dusimy na odrobinie masła i dodajemy puree z dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością curry (do smaku, kto ile lubi). Dodajemy serek topiony i mascarpone, żeby nadać kremową konsystencję i łagodny kremowy smak. Rozmaryn siekamy drobno i wrzucamy do sosu. <br />Podajemy z dowolnym makaronem ugotowanym al dente, posypane startym parmezanem. Ola Skłodowskahttps://www.facebook.com/olka.sklodowskanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-32265310388691232022016-11-07T20:41:27.241+01:002016-11-07T20:41:27.241+01:00Jesienią z ogródka zbieram pyszne i zdrowe brokuły...Jesienią z ogródka zbieram pyszne i zdrowe brokuły, więc przepis z nimi w roli głównej ;)<br /><br />Penne z sosem brokułowym.<br /><br />Składniki:<br /><br />brokuł<br />serek mascarpone<br />ser cheddar<br />kilka ząbków czosnku<br />pół cebuli<br />pół kostki rosołowej<br />odrobina masła<br />makaron penne<br />nerkowce<br />orzeszki ziemne<br />limonka<br /><br />Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i cebulkę. W garnku gotujemy same różyczki brokuła, aż będą miękkie. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki. Po odcedzeniu brokuł blendujemy (lub po prostu rozdrabniamy widelcem) i wrzucamy na patelnię do wywaru z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mascarpone, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rozdrabniamy orzeszki ziemne i nerkowce, które dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy trochę startego cheddara i dajemy mu chwilę, żeby się rozpuścił. Podajemy z penne, posypane jeszcze odrobiną orzeszków i cheddara. I gotowe, bon apetit!<br /><br />Krzysztof Michalakhttps://www.facebook.com/krzysiek.michalak.969?fref=tsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-12909500348648200302016-11-07T20:01:22.897+01:002016-11-07T20:01:22.897+01:00Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Przepyszna zap...Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem<br /><br />Przepyszna zapiekanka tuńczykowa<br /><br />Składniki: <br />puszka tuńczyka w sosie własnym <br />puszka zielonego groszku<br />zielone oliwki<br />3 szklanki ulubionego makaronu Barilla<br />2-3 pomidory<br />ser Brie<br />ser żółty<br />odrobina masła<br />serek topiony<br />bazylia<br />pieprz, sól<br />szczypiorek<br /><br />Przygotowanie: <br />Ugotować makaron al dente. Pomidory pokroić na kawałki i udusić na patelni, oliwki posiekać w krążki, groszek odcedzić, ser Brie pokroić w kawałeczki, wszystkie składniki (bez żółtego sera) połączyć razem z makaronem. W rondelku roztopić masło i serek topiony – polać zapiekankę, następnie posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ze szczypiorkiem. Smacznego<br /><br />Tomasz W.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-35009737223432004522016-11-07T19:56:17.812+01:002016-11-07T19:56:17.812+01:00Zielony makaron
Składniki:
1 cukinia
1 groszek z...Zielony makaron <br /><br />Składniki:<br />1 cukinia<br />1 groszek z puszki (odsączony)<br />szpinak ok cztery garście<br />czosnek<br />oliwa<br />sól, pieprz<br />prażony słonecznik<br />makaron Barilla wstążki<br />pomidorki koktajlowe<br /><br />Zielone pesto:<br />orzeszki piniowe lub słonecznik<br />oliwa<br />świeża bazylia<br />sól, pieprz<br />(składniki zmiksować)<br /><br />Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego<br /><br />Jolanta ZAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-89930184027347016522016-11-07T19:53:37.459+01:002016-11-07T19:53:37.459+01:00Spaghetti z pulpecikami
Składniki:
500 g mielone...Spaghetti z pulpecikami<br /><br />Składniki:<br /><br />500 g mielonego mięsa (dowolnego) <br />sól<br />pieprz<br />1 jajko <br />1 łyżka mąki <br />olej do smażenia<br />cebula <br />natka pietruszki <br />dwie puszki pomidorów w zalewie<br />oregano, bazylia<br />parmezan do posypania<br />makaron spaghetti Barilla<br /><br />Wykonanie: <br />Połączyć składniki: mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, cebulkę oraz przyprawy. Dodać jajko i wymieszać. Formować pulpeciki i obsmażyć je delikatnie na oleju. Do rondla ze smażącymi się pulpetami dodać zblendowane pomidory, doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ugotowany makaron al dente, na to pulpeciki z sosem. Przed podaniem warto wzbogacić smak parmezanem. <br /><br />Dominika Dominika Z. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-71354419501019153902016-11-06T11:38:13.683+01:002016-11-06T11:38:13.683+01:00LASAGNE Z ŁOSOSIEM W BIAŁEJ OPRAWIE
Pyszna lasagna...LASAGNE Z ŁOSOSIEM W BIAŁEJ OPRAWIE<br />Pyszna lasagna z łososiem i dodatkiem zielonych warzyw takich jak szpinak, cukinia i koperek... Całości dopełnia biały sos śmietanowy i sos beszamelowy. Taka elegancja w domowym zaciszu. W sam raz na romantyczną kolację lub popisanie się przed znajomymi czy rodziną swoimi kulinarnymi wyczynami :D<br /><br />SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )<br />*łosoś – 2 kawałki<br />*lasagna – 4 płaty ( np. makaron Barilla )<br />*cukinia – 1 mała sztuka lub pół dużej<br />*szpinak - 3 garście<br />*ser grano padano – 15 dkg<br />*śmietana owsiana – 13% - 250 ml<br />*sos beszamelowy – 200 ml ( najlepiej domowej roboty )<br />*suszony koperek – pół paczki<br />*czosnek – 2 ząbki<br />*przyprawa do ryb<br />*sól, pieprz<br />*margaryna – kawałek do wysmarowania blachy<br /><br />PRZYGOTOWANIE : <br />Do miski wycisnąć przez praskę obrany czosnek. Dodać suszony koperek, sól i pieprz. Zalać śmietaną i wymieszać. Odkroić skórę z łososia, pokroić go na małe kawałki i posypać przyprawą do ryb. Cukinię pokroić w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Zagotować wodę w garnku, posolić. Gotować płaty makaronu przez 1 minutę. Podłużną formę wysmarować margaryną. Wrzucić garść szpinaku. Następnie ułożyć krążki cukini tak, żeby zakryć całą powierzchnię. Na cukinię położyć płat makaronu. Na wierzch dodać kawałki łososia, 1/3 wcześniej przygotowanej śmietany i posypać serem. Kolejne warsty robić w tej samej kolejności. Płaty makaronu układać raz od lewej strony, a raz od prawej. Na koniec polać wszystko sosem beszamel. Można użyć gotowego sosu lub zrobić domowy. Lasagne wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w 180º na funkcji grzania góra/dół. Smacznego!https://kuchniabellissima.wordpress.com/https://www.blogger.com/profile/03701627646986118641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-66804209814910982262016-11-05T16:18:30.595+01:002016-11-05T16:18:30.595+01:00Sałatka makaronowa z kuleczkami mięsnymi,brokułem ...Sałatka makaronowa z kuleczkami mięsnymi,brokułem i karotką.<br /><br />SKŁADNIKI:<br /><br /> makaron 200 gram<br /> mięso mielone 0,3 kg.<br /> przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżeczki<br /> jajko 1 sztuka <br /> marchew 6 sztuk<br /> brokuł kilka różyczek<br /> sezam czarny 1 łyżka <br /> sól do smaku<br /> oliwa do smażenia<br /><br />SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:<br /> 1.mięso mielone przekładam do miski dodaję przyprawę ,wbijam jajko ,wyrabiam na gładką masę .<br /> 2.z mięsa formuję małe kuleczki, smażę na rumiany kolor.<br /> 3.marchew kroję na mniejsze kawałki, gotuję .<br /> 4. różyczki brokuła gotuję w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.<br /> 5. ugotowany makaron mieszam z klopsikami oraz warzywami.<br /> 6. posypuję czarnym sezamem.<br />SMACZNEGO :)<br /> <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08301137804845555437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-47232102512885260112016-11-05T14:40:32.982+01:002016-11-05T14:40:32.982+01:00MAKARON SPAGHETTI PODANY ZE SCHABEM W TOWARZYSTWIE...MAKARON SPAGHETTI PODANY ZE SCHABEM W TOWARZYSTWIE ZIELENI.<br /><br />Danie smaczne i syte.Polecam na obiad .<br /><br />Składniki:<br /><br />makaron barilla spaghetti 200 gram<br />schab bez kości 300 gram<br />groszek cukrowy 3/4 szklanki<br />cukinia zielona 1 mała sztuka<br />por część zielona <br />seler naciowy 2 łodygi<br />przyprawa do mięsa wieprzowego 1 łyżka<br />oliwa z oliwek <br />sól i pieprz<br />rzeżucha<br />pomidorki koktajlowe<br /><br />Przygotowanie :<br />1.Mięso kroję na słupki,przyprawiam przyprawą do mięsa<br />2.odstawiam na pół godziny<br />3.kroję por,seler naciowy <br />4.makaron gotuję w osolonej wodzie<br />5.mięso podsmażam na oliwie , dodaję pokrojone warzywa oraz groszek, przykrywam pokrywką i duszę około 10 minut<br />6.ugotowany makaron dodaję do do warzyw <br />7. doprawiam<br />8.przekładam na talerz , podaję z pomidorkami posypane rzeżuchą<br />SMACZNEGO <br />pozdrawiam<br /><br /><br /> Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08301137804845555437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-89806921026489126962016-11-05T10:57:46.653+01:002016-11-05T10:57:46.653+01:00MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI
Dani...MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI<br />Danie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych :) Do tego miło rozgrzewa więc nadaje się w sam raz na jesienne dni.<br /><br />SKŁADNIKI : <br />makaron linguine – 200 gram<br />krewetki – 200 gram<br />limonka – 1 sztuka<br />czosnek – 2 ząbki<br />papryczka chili – 1 sztuka<br />mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml <br />śmietana – 4 łyżki <br />świeża pietruszka – pół pęczka<br />cukier – pół łyżeczki<br />ser parmezan – do posypania <br />oliwa z oliwy<br />sól i pieprz<br /><br />PRZYGOTOWANIE : <br />Posiekać obrany czosnek, pietruszkę i chili ( radzę użyć połowę papryczki i zawsze dodać więcej w razie potrzeby bo może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut, mieszająć od czasu do czasu. Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.<br /><br />Pozdrawiam <br />Martyna Zająchttps://kuchniabellissima.wordpress.com/https://www.blogger.com/profile/03701627646986118641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-69474698183328763112016-11-04T21:26:11.185+01:002016-11-04T21:26:11.185+01:00Spaghetti ze szpinakiem i pokrzywą
Szpinak i pokr...Spaghetti ze szpinakiem i pokrzywą <br />Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.<br /><br /><br />Składniki:<br /><br />150 g świeżego szpinaku<br />50 g liści pokrzywy<br />3 łyżki serka mascarpone<br />1 łyżka śmietany 18%<br />pieprz kolorowy<br />sól<br />makaron spaghetti<br />1 łyżka masła<br />ewentualnie parmezan<br /><br /><br />1. Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.<br /><br />2. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.<br /><br />3. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.<br />sammakkofejm@gmail.comFiołkowa Kuchnia Małgorzatyhttps://www.blogger.com/profile/01718883351500750563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-41922636733015020342016-11-04T21:15:42.390+01:002016-11-04T21:15:42.390+01:00Spaghetti z dynią i pieczarkami
Bardzo smaczne da...Spaghetti z dynią i pieczarkami <br />Bardzo smaczne danie do przygotowania w 30 minut a do tego wegetariańskie. Dynia i pieczarki mają delikatny smak dlatego podkreśliłam go czosnkiem i ostrzejszymi przyprawami.<br /><br />Składniki<br /><br />6 pieczarek<br />300 g dyni<br />1/2 szkl pure z tykwy lub dyni<br />1-2 ząbki czosnku<br />500 ml bulionu warzywnego<br />tymianek<br />pieprz turecki<br />papryka ostra w proszku<br />imbir<br />gałka muszkatołowa<br />kurkuma<br />sól<br />1/2 opakowania makaronu spaghetti<br />olej do smażenia<br />1/2 szkl startego żółtego sera<br /><br /><br />1. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.<br /><br />2. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy bulionem, wrzucamy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem.<br /><br />3. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos pure, ja użyłam z tykwy.<br /><br />4. Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.<br /><br />5. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser.<br /><br />6. Mieszamy przez chwilę do połączenia składników. Podajemy z zieloną natką pietruszki.<br />sammakkofejm@gmail.comFiołkowa Kuchnia Małgorzatyhttps://www.blogger.com/profile/01718883351500750563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-81360508676253716552016-11-04T12:07:04.423+01:002016-11-04T12:07:04.423+01:00Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem
Polecam na...Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem<br /><br />Polecam na obiad jak również na jesienne spotkanie ze znajomymi :) <br /> <br />Składniki na 4-6 porcji:<br />Sos mięsny:<br /><br /> 400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)<br /> 1 łyżka oliwy lub oleju<br /> 1 średnia cebula<br /> 300g pomidorów świeżych lub z puszki<br /> olej<br /> sól, pieprz, bazylia<br /><br />Sos Beszamelowy: <br /><br /> 1,5 szklanki mleka<br /> 2 łyżki masła<br /> 2 łyżki mąki pszennej<br /> sól, pieprz, gałka muszkatałowa<br /><br />Sos szpinakowy:<br /><br /> opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje<br /> 1 ząbek czosnku<br /> sól, pieprz<br /> odrobina sera feta lub śmietanki<br /><br />Dodatkowo:<br /><br /> ok 1/2 opakowania makaronu lasagne<br /> 100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli<br /> 1-2 łyżki masła<br /><br /><br />Wykonanie:<br /><br />Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.<br />W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy. <br /><br />Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.<br /><br />W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.<br /><br />Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.<br /><br />Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut. <br />Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.<br /><br />Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />Anna Grzyb<br />slodkieniebo@gmail.comSłodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-61618057920359578922016-11-04T12:01:37.305+01:002016-11-04T12:01:37.305+01:00Sałatka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą i papry...Sałatka makaronowa z kurczakiem, kukurydzą i papryką<br /><br />Sałatka makaronowa jest to jedna z sałatek, które robię bardzo często. P.S. Sałatka świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach :)<br /><br />Składniki:<br /><br /> 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu<br /> 2 piersi z kurczaka<br /> 2 łyżki oleju/oliwy z oliwek<br /> 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros<br /> 1 puszka kukurydzy<br /> 1 świeża papryka<br /> kilka ogórków konserwowych (mogą być Chilli)<br /> majonez<br /> sól, pieprz<br /><br />Wykonanie:<br /><br />Filety z piersi kurczaka myjemy i kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Zostawiamy na min.10 minut. Makaron ryżowy gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do miski wraz z gorącym i upieczonym mięsem. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.<br /><br />Gdy sałatka wystygnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i dodajemy do sałatki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kosteczkę i odsączamy. Wszystkie składniki łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam,<br />Anna Grzyb<br />slodkieniebo@gmail.comSłodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-85219435603315830122016-11-04T11:59:47.331+01:002016-11-04T11:59:47.331+01:00Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarel...Zapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, mozarellą i koperkiem<br /><br />W piątek na obiad oczywiście ryba! Polecam pyszną i szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem, zapieczoną z dwoma rodzajami sera i koperkiem. Uwielbiam połączenie ryby, cytryny i koperku ... :)<br /><br />Składniki (3-4 porcje)<br /><br /> 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek<br /> szczypta chili/ostrej papryki w proszku<br /> 100 g wędzonego łososia<br /> 100 g grubo tartego żółtego sera<br /> 1 kulka mozzarelli<br /> 60 ml śmietanki 30%<br /> 50-80 ml bulionu<br /> cytryna do skropienia<br /> 1/2 pęczka koperku<br /> sól i pieprz<br /><br />Wykonanie:<br />Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonych smarujemy oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i dzielimy na 2 części. 1 część makarony wykładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną ostrej papryki, następnie rozkładamy wędzonego łososia pokrojonego w mniejsze części i posypujemy połową posiekanego koperku. Wykładamy resztę makaronu. Makaron polewamy mieszanką śmietany z bulionem. Na wierzch równo wykładamy mieszankę startego żółtego sera i mozarelli startej na tarce. Na koniec posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C lub do momentu, aż ser na wierzchu będzie miał złoty kolor. Upieczoną zapiekankę posypujemy pozostałą porcją koperku. Podajemy w towarzystwie kawałków cytryny, którymi będzie można skropić porcję zapiekanki.<br /><br />Smacznego :) <br /><br />Pozdrawiam,<br />Anna Grzyb<br />slodkieniebo@gmail.comSłodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-83324382403268302142016-11-04T11:58:05.842+01:002016-11-04T11:58:05.842+01:00Sałatka sycylijska z ziarnami
Ziarna słonecznika ...Sałatka sycylijska z ziarnami <br />Ziarna słonecznika i pestki dyni zawsze kojarzą mi się z przekąską, słodkim deserem lub ciastem. Tym razem polecam wykorzystać je w inny sposób. Miksem takich ziaren można posypać dowolną sałatkę, zupę krem lub przygotować panierkę z dodatkiem ziaren. <br /><br />Składniki:<br /> 3 łyżki prażonego miksu ziaren lub słonecznika łuskanego<br /> 1 puszka czerwonej fasoli<br /> 1 puszka kukurydzy<br /> 1/2 słoika ogórków konserwowych chilli<br /> 1 czerwona papryka<br /> 200 g żółtego sera w kostce<br /> 200 g suchego makaronu (dowolnego)<br /> majonez<br /> musztarda<br /> sól i pieprz<br /><br />Wykonanie:<br />Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki w cienkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Fasolę dodatkowo płukamy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki łącznie z ziarnami wrzucamy do dużej miski i łączymy kilkoma łyżkami majonezu i 1 płaską łyżeczkę musztardy. Sałatkę schładzamy w lodówce. Przed podaniem wierzch można dodatkowo obsypać łyżką ziaren.<br /><br />Smacznego :) <br /><br />Pozdrawiam,<br />Anna Grzyb<br />slodkieniebo@gmail.comSłodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-24818750592711139032016-11-04T11:51:53.656+01:002016-11-04T11:51:53.656+01:00Sałatka makaronowa z brokułem, fetą, jajkami
Uwie...Sałatka makaronowa z brokułem, fetą, jajkami<br /><br />Uwielbiam brokuł w każdej postaci, jednak najlepiej smakuje mi on w sałatkach. Taka sałatka będzie świetnie smakować w pracy jak i na spotkaniu ze znajomymi.<br /><br /><br />Składniki:<br /><br /> 1/2 opakowania makaronu "kokardki"<br /> 1 brokuł<br /> 1 puszka kukurydzy<br /> 1/2 sera feta<br /> 1 mała czerwona cebula<br /> 4 jajka<br /> majonez/gęsty jogurt<br /> sól i pieprz<br /><br />Wykonanie:<br />Makaron al dente gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do momentu aż zmięknie. Kukurydze odsądzamy. Cebule drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem/jogurtem.<br /><br />Smacznego :) <br /><br />Pozdrawiam,<br />Anna Grzyb <br />slodkieniebo@gmail.comSłodkie Niebohttps://www.blogger.com/profile/16597371858993112465noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-53382281099232481622016-11-03T23:53:15.765+01:002016-11-03T23:53:15.765+01:00Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni...Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni<br /><br />Rozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.<br /><br />Składniki:<br />Sos:<br />600g dyni<br />2 cebule<br />3 ząbki czosnku<br />80g suszonych pomidorów<br />3 łyżki masła<br />1,5 szklanki bulionu drobiowego<br />sól<br />pieprz<br /><br />Dodatkowo:<br />200g makaronu spaghetti<br />450g fileta z kurczaka<br />3 łyżki klarowanego masła<br />3 łyżeczki curry<br />sól<br />pieprz<br /><br />Wykonanie:<br />1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem <br />i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. <br />2. Sos:<br />Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. <br />Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem <br />i smażyć jeszcze przez chwilę.<br />3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04867211129371220212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-11413166400932878442016-11-03T23:50:54.919+01:002016-11-03T23:50:54.919+01:00Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni...Spaghetti z kurczakiem i aromatycznym sosem z dyni<br /><br />Rozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie.<br /><br />Składniki:<br />Sos:<br />600g dyni<br />2 cebule<br />3 ząbki czosnku<br />80g suszonych pomidorów<br />3 łyżki masła<br />1,5 szklanki bulionu drobiowego<br />sól<br />pieprz<br /><br />Dodatkowo:<br />200g makaronu spaghetti<br />450g fileta z kurczaka<br />3 łyżki klarowanego masła<br />3 łyżeczki curry<br />sól<br />pieprz<br /><br />Wykonanie:<br />1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem <br />i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. <br />2. Sos:<br />Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. <br />Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem <br />i smażyć jeszcze przez chwilę.<br />3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym.<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04867211129371220212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-14249342982444290362016-11-03T10:38:40.093+01:002016-11-03T10:38:40.093+01:00Witam serdecznie! Dzielę się przepisem na prawdziw...Witam serdecznie! Dzielę się przepisem na prawdziwie jesienny makaron :-) Pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym.<br />Składniki:<br /><br />makaron z sepią – 250 g<br />dynia – 350-400 g (waga po obraniu)<br />mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)<br />czosnek – 3 ząbki<br />papryczka chili – 1 szt.<br />starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania<br />skórka z 1 cytryny<br />świeży tymianek – do podania<br />olej – 2 łyżki<br />sól, pieprz<br />Przygotowanie:<br /><br />Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.<br /><br />Smacznego!<br />pozdrawiam, Karolina Ruddnicka-KopałaKarolinahttps://www.blogger.com/profile/15017986284919559286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-29840172873580300882016-11-03T10:37:24.104+01:002016-11-03T10:37:24.104+01:00witam serdecznie! poniżej wklejam przepis na jesie...witam serdecznie! poniżej wklejam przepis na jesienny makaron - pasta nero z sosem dyniowo-kokosowym<br />Składniki:<br /><br />makaron z sepią – 250 g<br />dynia – 350-400 g (waga po obraniu)<br />mleko kokosowe – min. 400 ml (u mnie ok. 600 ml)<br />czosnek – 3 ząbki<br />papryczka chili – 1 szt.<br />starty ser Grana Padano – ok. 60 g (4 łyżki) + ew. do podania<br />skórka z 1 cytryny<br />świeży tymianek – do podania<br />olej – 2 łyżki<br />sól, pieprz<br />Przygotowanie:<br /><br />Bardzo drobno siekamy czosnek i chili (wcześniej pozbawiamy papryczkę wszystkich pestek). Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podgrzewamy czosnek, dosłownie 30 sekund. Dodajemy chili, mieszamy, po czym wrzucamy na patelnię dynię i wlewamy mleko kokosowe oraz skórkę startą z 1 cytryny. Podgrzewamy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos ma zgęstnieć, a dynia – zmięknąć. U mnie zajęło to ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (mój wymagał tylko 3 minut gotowania), przelewamy zimną wodą i odsączamy. Jeśli zawartość patelni jest gęsta a dynia da się podziabać drewnianą łyżką, ścieramy do sosu ser, a po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy makaron z sosem i świeżym tymiankiem oraz – jeśli lubicie – dodatkowo startym Grana Padano.<br /><br />Smacznego!<br /><br />pozdrawiam, Karolina Rudnicka-KopałaKarolinahttps://www.blogger.com/profile/15017986284919559286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-54745316228243718502016-11-02T21:13:48.489+01:002016-11-02T21:13:48.489+01:00Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykra...Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradłam go z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne danie, którym chętnie się podzielę z innymi ponieważ jest tak dobre, że znika z talerzy w mgnieniu oka. <br />SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )<br />makaron na lasagne Barilla – 6 płatów<br />sos bechamel ( najlepiej własnej roboty ) – 250 ml<br />mięso mielone – 30 dkg<br />cebula – 1 duża sztuka<br />pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram<br />ser parmezan – 10 – 15 dkg<br />ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg<br />szynka – 20 dkg<br />oliwa z oliwy<br />przyprawa do mięsa mielonego <br />sól, pieprz<br />cukier<br />masło - 2 łyżeczki<br /><br />PRZYGOTOWANIE :<br />Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!<br /><br />Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)<br />Martyna Zając<br />https://kuchniabellissima.wordpress.com/https://www.blogger.com/profile/03701627646986118641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3074545854200555987.post-79657495535910821762016-11-02T20:54:01.022+01:002016-11-02T20:54:01.022+01:00Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykra...Przepis prosto od babci Francesci z Sycylii. Wykradziony z zeszytu, w którym przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie było łatwo go zdobyć, ale w końcu się udało i teraz śmiało mogę się podzielić z innymi. Tradycyjna lasagna, która znika z talerzy w oka mgnieniu!<br />SKŁADNIKI : ( dla 2 osób )<br />makaron na lasagne Barilla – 6 płatów<br />sos bechamel – 250 ml<br />mięso mielone – 30 dkg<br />cebula – 1 duża sztuka<br />pomidory w puszcze – 1 puszka 400 gram<br />ser parmezan – 10 – 15 dkg<br />ser żółty (najlepiej galbanino) – 20 dkg<br />szynka – 20 dkg<br />oliwa z oliwy<br />przyprawa do mięsa mielonego <br />sól, pieprz<br />cukier<br />masło 2 łyżeczki<br />PRZYGOTOWANIE :<br />Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty pokroić na małe kawałki, parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę również pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką. Polać sosem beszamel. Nałożyć kolejny płat makaronu i czynności powtarzać do ostatniego płatu. Płaty makaronu należy układać raz od lewej, a raz od prawej strony blachy. Na górę polać więcej sosu bechamel. Piec na funcji góra/dół przez 25 – 30 minut. Smacznego!<br /><br />Pozdrawiam wszystkie makaronLOVE osobniki ;)<br />Martyna Zając<br /><br /><br />https://kuchniabellissima.wordpress.com/https://www.blogger.com/profile/03701627646986118641noreply@blogger.com