sobota, 24 listopada 2012

'Kotlecik' z sezamu

Błyskawiczne danie bezmięsne, w sam raz na sobotni obiad ;)

Składniki na 2 kotleciki:
  • 2 jajka
  • 4,5 łyżki sezamu 
  • 2 łyżeczki mąki krupczatki (nie będzie grudek)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sezamem i mąką. 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Doskonale smakuje z ziemniaczanym puree. 

czwartek, 8 listopada 2012

Chleb z pestkami dyni (z automatu)

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 320ml letniej wody
  • 50g otrębów żytnich (u mnie Kupiec)
  • 12g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2,5 łyżki stołowej oleju
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Pestki dyni dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.



czwartek, 4 października 2012

Budyń z prawdziwą wanilią i sosem owocowym (słodzony stewią)

Od dawna miałam ochotę na budyń, ale taki prawdziwie waniliowy. A ponieważ dziś pogoda stanowczo sprzyja zachciankom wreszcie go zrobiłam. Cukier zastąpiłam stewią. Budyń co prawda z torebki, ale Wy możecie spróbować zrobić go sami. Mi niestety nie wyszedł, chociaż zrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką budyniu, która na szczęście była w pogotowiu. Budyń podałam na owocowym sosie, do którego wykorzystałam mrożone owoce.

Składniki:
  • 1 budyń śmietankowy
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 400ml mleka
  • 4-5 pastylek stewii
  • 1/2 łyżeczki masła
Na sos/mus owocowy: 
  • 100ml wody
  • garść malin
  • garść truskawek
  • 4 pastylki stewii

Przygotowanie:


300ml mleka zagotowujemy ze stewią, masłem i ziarenkami wanilii. 

Do pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy.

Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). 

Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. 

Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie dodajemy owoce i gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :)

Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem.

Smacznego!

A może ktoś z Was ma sprawdzony (!) przepis na domowy budyń?



poniedziałek, 1 października 2012

Paprykowe risotto

Składniki (2 porcje):
  • 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie Kupiec)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do podsmażenia warzyw
  • zioła: tymianek, oregano, koperek
  • przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco)

Przygotowanie:

Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. 

Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. 

Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco. 
Kulinarne inspiracje i nagrody

niedziela, 30 września 2012

Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba

Ubiegły tydzień upłynął na 'testowaniu' prezentu od Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, który udało mi się otrzymać dzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! 

Składniki:
  • 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec)
  • 150g mąki pszennej razowej (lub np. tortowej)
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • ok 100ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy.

Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek. 

Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele można dodać je już na początku. 

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 

Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę.


sobota, 15 września 2012

Serduszkowe precle (bułki pełnoziarniste)

Dzisiaj kolejna porcja świeżych bułeczek. Tym razem pełnoziarniste precle posypane sezamem i słonecznikiem. Serdecznie polecam, równie pyszne jak poprzednie i jeszcze zdrowsze :) Inspirowałam się przepisem stąd.

Składniki na 8 precli:
  • 420 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 17 g drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany
  • do posypania: sezam, słonecznik 

Przygotowanie:


Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki.

Odstawić na 15 minut.

Następnie dodać resztę mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.

Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, podzielić ja na pół a każdą połowę na 4 części.

Z każdej części formować (rolując) podłużne 'paski' następnie zawijać w kształt precla.

Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem i przykryć na ok 40 min żeby trochę wyrosły.

Po tym czasie posmarować je jajkiem oraz posypac sezamem i słonecznikiem.

Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut.





poniedziałek, 10 września 2012

Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)

Składniki na 6 średniej wielkości bułek:
  • 150g mąki typ 450
  • 90g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • 30g miękkiego masła
  • 8g świeżych drożdży
  • 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:


Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. 

Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. 

Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie.

Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut.

Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.