środa, 2 stycznia 2013

Cynamonowa owsianka z jabłkiem i rodzynkami

W zimie najlepiej rozgrzewają rano gorące śniadania. Szczególnie kiedy musimy wyjść do szkoły czy pracy. Mogą być to wszelkiego rodzaju owsianki, zupy mleczne, jajecznica, itp. Nie zawsze jednak mamy na tyle czasu żeby sobie dobre, pożywne i ciepłe śniadanie przygotować. Dlatego u mnie króluje najczęściej owsianka z płatków błyskawicznych, z różnymi dodatkami, albo po prostu musli z gorącym mlekiem. Dziś dość tradycyjna propozycja: owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem.

Składniki na 1 porcję:
  • 200ml mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 1 małe jabłuszko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Jabłko obieramy i ścieramy na grubym tarle.

Mleko gotujemy z płatkami, dodajemy starte jabłko, cynamon, miód i rodzynki.

Gdy zgęstnieje przekładamy do miseczki.

Smacznego :)


piątek, 21 grudnia 2012

Domowy marcepan

Nigdy nie sądziłam, że zrobienie masy marcepanowej może być takie proste i szybkie. Wystarczą 4 składniki i troszeczkę siły i wspaniały, domowy marcepan gotowy. Ostatnio z ciekawości przeglądałam przepisy na marcepan i na blogu Domowe-Wypieki.pl znalazłam ten przepisZmieniłam proporcje i tym sposobem wyszedł mi chlebek marcepanowy o wadze 220g, który przyda mi się do marcepanowych ciasteczek.

Składniki:
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem)

Przygotowanie:


Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze. 

Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę.

Następnie wyjmujemy masę na blat i mocno zagniatamy. Formujemy dowolny kształt. Można ewentualnie dolać kilka kropli wody różanej jeśli masa nadal się rozsypuje. U mnie nie było to konieczne.

Masę przechowujemy w lodówce. Idealnie nada się do wszelkich ciast i ciasteczek.


wtorek, 18 grudnia 2012

Aromatyczne ciasto kakaowe z konfiturą różaną

Ciasto dla zabieganych. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku do jego przygotowania niepotrzebny jest nawet mikser :) Dzięki korzennej nucie sprawdzi się także na świątecznym stole. Z podanych składników wychodzi małe ciasto, jeśli chcemy upiec dużą blachę należy podwoić ilość wszystkich składników. 

Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm):
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 4 płaskie łyżki konfitury różanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania
  • konfitura do przełożenia ciasta

Przygotowanie:


W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki.

Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Nie trzeba tego robić mikserem, wystarczy wymieszać łyżką.

Małą blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.

Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą.

Smacznego!


niedziela, 2 grudnia 2012

Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym

Niecodzienny sposób na podanie naleśników :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • ok 150 g mąki tortowej (typ 450)
  • ok 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki miodu 
Nadzienie:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • galaretka pomarańczowa
    + jagody goji i listki mięty do dekoracji


Przygotowanie:

Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki.

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.

Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego naleśnika.

Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki. 

Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą.


niedziela, 25 listopada 2012

Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami

Kurabiedes to najsmaczniejsze ciastka na świecie. Krótko i na temat ;) bardzo kaloryczne, ale pyszne. Autorem przepisu jest Teo Vafidis. Oryginalna receptura znajduje się tutaj. Ja zmniejszyłam proporcje i przygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :)

Składniki na około 70-80 ciasteczek:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml koniaku
  • 125g posiekanych migdałów
  • 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek
  • cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

Miękkie masło należy ubić na gładką masę. 

Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. 

Mąkę dodajemy na końcu.

Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)

Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają :D


sobota, 24 listopada 2012

'Kotlecik' z sezamu

Błyskawiczne danie bezmięsne, w sam raz na sobotni obiad ;)

Składniki na 2 kotleciki:
  • 2 jajka
  • 4,5 łyżki sezamu 
  • 2 łyżeczki mąki krupczatki (nie będzie grudek)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sezamem i mąką. 

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Doskonale smakuje z ziemniaczanym puree. 

czwartek, 8 listopada 2012

Chleb z pestkami dyni (z automatu)

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 320ml letniej wody
  • 50g otrębów żytnich (u mnie Kupiec)
  • 12g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 2,5 łyżki stołowej oleju
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Pestki dyni dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.