czwartek, 28 lutego 2013

Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi.

Oto jak można poprawić sobie humor w leniwy, zimny i szary dzień ;) Osobiście nie przepadam za owocami z puszki, bo są przede wszystkim za słodkie, ale jeśli dla wygody chcecie użyć ananasa z puszki to polecam kupić go w lekkim syropie (nie będzie zbyt słodki). Jeśli deser ma być 'fit' śmietanę można oczywiście zastąpić serkiem lub jogurtem naturalnym a cukier słodzikiem (polecam stewię). Myślę, że najważniejsza w tym deserze jest woda różana, bo nadaje bardzo przyjemnego aromatu i odmienia tym samym cały deser. To mój ulubiony deserowy składnik :) A teraz do rzeczy:

Składniki na 2 porcje:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • 1 kiwi
  • garść suszonych jagód goji
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy łyżkę wody różanej.

Plastry ananasa rozdrabniamy blenderem i nakładamy do pucharków. Przykrywamy warstwą bitej śmietany.

Następnie obieramy i miksujemy kiwi, nakładamy na śmietanę. 

Zmiksowane kiwi również przykrywamy warstwą śmietanki.

Wierzch dekorujemy jagodami goji i startą czekoladą.

Zajadamy ze smakiem :)

wtorek, 26 lutego 2013

Kebabiki z indyka

Ponieważ mielone już mi się dawno przejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :)

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1/3 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
  • 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej


Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa.

Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu.

Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu.

Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem).

Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki).

W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku :)

Kulinarne inspiracje i nagrody

poniedziałek, 25 lutego 2013

Mascarpone z owocami

Niby nic a jednak COŚ :) Pierwszy raz udało mi się w zimie kupić naprawdę smaczne truskawki, pierwszą myślą jaka mi przyszła do głowy było przygotowanie deseru z mascarpone, bo żeby stworzyć pyszny deser wcale nie trzeba użyć wielu wyszukanych składników ani poświęcić wiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec)
  • 2 kiwi
  • garść truskawek

Przygotowanie:


Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. 

Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.

Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.

Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek-> plasterki truskawek-> serek-> kiwi-> serek.

Wierzch deseru udekorować połową plasterka kiwi i kawałkiem truskawki.

Podawać schłodzony.

Smacznego :)


niedziela, 24 lutego 2013

Szybkie, proste bułki z mąką pełnoziarnistą

Jak się spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info. Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi swoją objętość a szkoda :P Bułki są bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, jak z dobrej piekarni :)

Składniki na 8 średniej wielkości bułek:
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200ml wody
  • 150ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie formujemy 8 bułek, każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem :)

sobota, 23 lutego 2013

Owsianka z owocami

Dzisiaj dla odmiany coś dobrego na śniadanko. Uwielbiam owsiankę za to, że można przygotować ją w zaledwie kilka chwil i nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem można przygotować ją z innymi dodatkami, w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Jest sycąca więc zmniejsza ochotę na podjadanie między śniadaniem a kolejnym posiłkiem :) Dzisiejszą owsiankę przygotowałam z owocami i posłodziłam miodem. A Wy lubicie takie śniadania?

Składniki na dwie porcje:
  • po 3 pełne łyżki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 250 ml mleka
  • 1 małe jabłko
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1-2 łyżeczki miodu


Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę banana i jabłko. Dodajemy do owsianki razem z jagodami goji.

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy miodem do smaku.

Gotowe :D

piątek, 22 lutego 2013

Babka cytrynowa

Od jakiegoś czasu chodziła za mną babka cytrynowa :D Sama jeszcze nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu 'Niebo w gębie'. To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :)

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.

Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i 
całość miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) 

Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

czwartek, 21 lutego 2013

Placki ziemniaczane z kapustą i koperkiem

Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie!

Porcja dla 2-3 osób:
  • pół kilograma ziemniaków
  • 20 dag kapusty
  • cebula
  • koperek
  • jajko
  • łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie
:


Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.

Pychota :)