wtorek, 5 marca 2013

Kakaowe muffiny z Tabasco i skórką pomarańczową

Wszystkim, którzy lubią słodko-ostre smaki polecam moje ostatnie muffiny. Sama muszę przyznać, że był to naprawdę udany eksperyment, bo nigdy wcześniej nie próbowałam połączyć tych dwóch smaków. Miałam problem z tym ile Tabasco do nich dodać, ale poprzestałam na 1 łyżeczce (na szczęście ;) Muffinki można polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze.

Składniki na 12 sztuk:
  • 200g mąki tortowej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 125ml oleju
  • 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco 
  • 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy.

W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko.

Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 

Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut.

Smacznego :)

Kulinarne inspiracje i nagrody

piątek, 1 marca 2013

Sajgonki wegetariańskie

Nie wiem czy jadacie sajgonki a jeśli tak to z jakim nadzieniem, ale ja dziś trochę pokombinowałam i jak dla mnie wyszły idealne. Tradycyjnie zwija się je w rulony, ale ja tym razem zwinęłam je podobnie jak zwija się krokiety, bo chciałam żeby kolorowe nadzienie było bardziej widoczne ;) trochę kolorów w szary dzień nie zaszkodzi :)

Składniki na ok 15 sztuk:
  • papier ryżowy (ok 15 arkuszy)
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 mały por
  • 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała)
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • curry - do smaku

Przygotowanie:

Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość.

Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły.

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów.

Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników.

Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli mung.

Następnie bardzo drobniutko kroimy chili i dodajemy do farszu. 

Przyprawiamy sosem sojowym i curry (ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy wg. uznania).

Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą bezpośrednio przed zwinięciem.

Na dolną część papieru nakładamy farsz i składamy bocznymi stronami papieru do środka a następnie rolujemy.

Sajgonki smażymy na rozgrzanym oleju (smażenie nie jest konieczne, jeśli ktoś chce uniknąć zbędnego tłuszczu może zjeść sajgonki już po zawinięciu :)

Smacznego!


Kulinarne inspiracje i nagrodyJedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

czwartek, 28 lutego 2013

Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi.

Oto jak można poprawić sobie humor w leniwy, zimny i szary dzień ;) Osobiście nie przepadam za owocami z puszki, bo są przede wszystkim za słodkie, ale jeśli dla wygody chcecie użyć ananasa z puszki to polecam kupić go w lekkim syropie (nie będzie zbyt słodki). Jeśli deser ma być 'fit' śmietanę można oczywiście zastąpić serkiem lub jogurtem naturalnym a cukier słodzikiem (polecam stewię). Myślę, że najważniejsza w tym deserze jest woda różana, bo nadaje bardzo przyjemnego aromatu i odmienia tym samym cały deser. To mój ulubiony deserowy składnik :) A teraz do rzeczy:

Składniki na 2 porcje:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • 1 kiwi
  • garść suszonych jagód goji
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy łyżkę wody różanej.

Plastry ananasa rozdrabniamy blenderem i nakładamy do pucharków. Przykrywamy warstwą bitej śmietany.

Następnie obieramy i miksujemy kiwi, nakładamy na śmietanę. 

Zmiksowane kiwi również przykrywamy warstwą śmietanki.

Wierzch dekorujemy jagodami goji i startą czekoladą.

Zajadamy ze smakiem :)

wtorek, 26 lutego 2013

Kebabiki z indyka

Ponieważ mielone już mi się dawno przejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :)

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1/3 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
  • 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej


Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa.

Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu.

Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu.

Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem).

Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki).

W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku :)

Kulinarne inspiracje i nagrody

poniedziałek, 25 lutego 2013

Mascarpone z owocami

Niby nic a jednak COŚ :) Pierwszy raz udało mi się w zimie kupić naprawdę smaczne truskawki, pierwszą myślą jaka mi przyszła do głowy było przygotowanie deseru z mascarpone, bo żeby stworzyć pyszny deser wcale nie trzeba użyć wielu wyszukanych składników ani poświęcić wiele czasu na jego przygotowanie. Wystarczy 15 minut, świeże owoce i dobry serek. Zobaczcie sami ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec)
  • 2 kiwi
  • garść truskawek

Przygotowanie:


Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. 

Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.

Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.

Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek-> plasterki truskawek-> serek-> kiwi-> serek.

Wierzch deseru udekorować połową plasterka kiwi i kawałkiem truskawki.

Podawać schłodzony.

Smacznego :)


niedziela, 24 lutego 2013

Szybkie, proste bułki z mąką pełnoziarnistą

Jak się spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na blogu Chleby.info. Ogromnym plusem jest to, że nie trzeba przygotowywać zaczynu, po prostu wsypujemy wszystkie składniki do miski (świeże drożdże także!) i zagniatamy ciasto. Nie da się niestety pominąć czekania aż ciasto podwoi swoją objętość a szkoda :P Bułki są bardzo smaczne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, jak z dobrej piekarni :)

Składniki na 8 średniej wielkości bułek:
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200ml wody
  • 150ml mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie formujemy 8 bułek, każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem :)

sobota, 23 lutego 2013

Owsianka z owocami

Dzisiaj dla odmiany coś dobrego na śniadanko. Uwielbiam owsiankę za to, że można przygotować ją w zaledwie kilka chwil i nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem można przygotować ją z innymi dodatkami, w zależności od tego co mamy akurat pod ręką i na co mamy ochotę. Jest sycąca więc zmniejsza ochotę na podjadanie między śniadaniem a kolejnym posiłkiem :) Dzisiejszą owsiankę przygotowałam z owocami i posłodziłam miodem. A Wy lubicie takie śniadania?

Składniki na dwie porcje:
  • po 3 pełne łyżki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych (u mnie Kupiec)
  • 250 ml mleka
  • 1 małe jabłko
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1-2 łyżeczki miodu


Przygotowanie:

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut.

W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę banana i jabłko. Dodajemy do owsianki razem z jagodami goji.

Gotujemy jeszcze przez chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dosładzamy miodem do smaku.

Gotowe :D