poniedziałek, 25 marca 2013

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Kolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? 

Składniki na 6-8 bułek:
  • 300g mąki pszennej chlebowej typ 550
  • 250g mąki żytniej typ 1850
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 200ml wody
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki.

Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam 6 średniej wielkości). Każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku głodnych osób :) Ewentualnie można przygotować więcej i po ostygnięciu cześć zamrozić na zapas.

Smacznego!



sobota, 23 marca 2013

Herbaty Richmont

Kilka tygodni temu otrzymałam do przetestowania zestaw herbat Richmont. W paczce znajdował się również elegancki, porcelanowy czajniczek z filiżanką i spodkiem. Już na pierwszy rzut oka przypadł mi do gustu, ponieważ uwielbiam takie naczynia i generalnie wszelkie kuchenne gadżety. 

Muszę przyznać, że nigdy nie piłam jeszcze lepszej herbaty. Herbaty uwielbiam (sama nie wiem czy nawet nie bardziej niż kawę ;) i miałam okazję próbować ich już mnóstwo. Te wyróżniają się przede wszystkim niezwykłym aromatem, intensywną barwą oraz niepowtarzalnym smakiem. Są zdecydowanie warte swojej ceny. To na co należy jeszcze zwrócić uwagę to z pewnością sposób zapakowania. Każda torebka jest zapakowana w osobną folię, oprócz tego na każdej znajdziemy wskazówkę dotyczącą czasu i temperatury zaparzania oraz krótki opis. Jedna saszetka wystarcza na zaparzenie jednego dzbanuszka herbaty (350ml), chociaż z moich obserwacji wynika, że herbatę Yerba Mate oraz herbaty zielone można śmiało zaparzyć 2-krotnie :)


Najbardziej smakowały mi: 

 - Mexican Dream - herbata owocowa z hibiskusem, płatkami dzikiej róży oraz przyprawami korzennymi 
 - Yerba Mate Lemon - pobudzająca mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego, trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej 
 - Green Jasmine - zielona herbata z jaśminem
 - Green Mint - zielona herbata z miętą

Zaś najmniej przypadła mi do gustu herbata Rooibos Sunrise. Pewnie dlatego, że za Rooibosem po prostu nie przepadam.

W ofercie sklepu dostępnych jest wiele różnych smaków i rodzajów herbat, specjalne zestawy upominkowe oraz porcelanowe komplety do zaparzania. W przyszłości koniecznie muszę wypróbować jeszcze herbatę Pu-Erh Strawberry, Green Cherry oraz White Pearl of Fujian. Żałuję tylko, że w sprzedaży nie ma mniejszych opakowań bądź mieszanek różnych herbat. Dostępne są opakowania zawierające 12 i 50 saszetek. 

Podsumowując: herbaty są naprawdę warte wypróbowania, jeśli raz ich spróbujecie na pewno będziecie chcieli do nich wracać, ich picie i parzenie to prawdziwy rytuał :)

Sklep znajdziecie pod adresem: http://www.sklep.richmont.pl/

Serdecznie polecam!

czwartek, 21 marca 2013

Żurek na domowym zakwasie

Jeśli nigdy nie robiliście żurku na domowym zakwasie to koniecznie musicie to nadrobić! Jeszcze zdążycie zrobić zakwas przed świętami :) W smaku jest wiele lepszy niż żurek z gotowym zakwasem ze sklepu. Niedługo muszę spróbować zrobić zakwas na domowy chleb, bo dotychczas piekłam tylko na drożdżach. Kiedyś już raz próbowałam, ale coś poszło nie tak, mam nadzieję, że następnym razem będzie równie udany jak ten na żurek :)

Składniki na 0,5l zakwasu:

  • 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ min 1850)
  • 0,5 l przegotowanej letniej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki żytniego razowego chleba na zakwasie
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru 

Przygotowanie: 


Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier.

Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody.

Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Po 2-3 dniach wyjąć skórkę chleba.

Codziennie zakwas należy przemieszać.


Składniki na żur (ok 2-2,5l):

  • 0,5l zakwasu 
  • 2 białe kiełbasy 
  • 150g wędzonego boczku 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/3 selera 
  • 1 cebula 
  • 2 duże ziemniaki 
  • 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego)
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie 
  •  pieprz i sól do smaku 

Przygotowanie: 

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut.

Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru.

Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną kosteczkę.

Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy.

Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę razem gotujemy.

Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!

wtorek, 19 marca 2013

Pieczeń rzymska z czubrycą

Pyszna i aromatyczna pieczeń nie tylko na wielkanocny stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu.

Składniki:
  • 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cebula
  • 100-150g wędzonego boczku
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżeczki zielonej czubrycy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

3 jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z wody.

Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.

Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać.

Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne.

Do formy wyłożyć  1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą).

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.

Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!


 

niedziela, 17 marca 2013

Jajka z farszem pieczarkowym

Takie jajka można przygotować na wielkanocny stół, będą smaczną alternatywą dla jajek w majonezie. Sprawdzą się także na domowej imprezie.

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 3-4 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • ½ pęczku świeżego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ opakowania kiełków lucerny (lub rzodkiewki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie.

Gdy przestygną obrać ze skorupki i przekroić wszystkie na pół.

Pieczarki posiekać na drobne kawałki, cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć razem na oliwie. Doprawić do smaku.

Z jajek wyjąć żółtka. W misce wymieszać je z majonezem dodać pieczarki z cebulką  i posiekany koperek. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Na dużym talerzu rozłożyć kiełki i położyć na nie białka jajek. Następnie nałożyć na każde z nich łyżkę farszu.

Ozdobić listkami świeżej kolendry.

Smacznego!

czwartek, 14 marca 2013

Rozgrzewająca czekolada na gorąco

Filiżanka rozgrzewającej czekolady to idealny sposób na pożegnanie mroźnej zimy, która powoli ustępuje miejsca słonecznej pogodzie :) Jeszcze lepiej smakuje na wygodnej kanapie, w towarzystwie dobrej książki :) Spróbujcie! 

Składniki:
  • 100ml mleka
  • 1/2 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 kropelki sosu Tabasco (lub kawałeczek chilli)

Przygotowanie:

Mleko zagotować z Tabasco lub odrobiną posiekanej/suszonej papryczki chilli oraz cynamonem.

Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i dodać do mleka pokruszoną czekoladę. 

Mieszać aż do rozpuszczenia a następnie przelać do małej filiżanki.

Jeśli zależy Wam na tym żeby czekolada była bardzo gęsta dodajcie kilka kostek więcej.

Smacznego :)

Kulinarne inspiracje i nagrody

środa, 13 marca 2013

Szybki bigos z piersią z kurczaka

Pyszny, prosty bigos w nieco odchudzonej wersji. Według mnie równie pyszny jak tradycyjny :)

Składniki:
  • mała główka białej kapusty
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 2-3 filety z kurczaka
  • kawałek kiełbasy
  • słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • papryka słodka
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku.

W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).  

Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości.

Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty i przeniknięcia się smaków. 

Smacznego :)