niedziela, 12 maja 2013

Wegetariańskie spaghetti

Dzisiaj kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :)

Składniki na dwie porcje:
  • 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju.

Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.

Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody.

Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Można posypać startym serem.

Smacznego :)

niedziela, 5 maja 2013

Biszkopt z nadzieniem Pina Colada

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki - Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :)

Składniki:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

nadzienie:
  • 1 opakowanie śmietany 18% (175g)
  • 2 galaretki Winiary Pina Colada
  • 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml)
  • 500 ml wody

polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki płatków migdałów


Przygotowanie:

Obie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. 

Gdy biszkopt się studzi przygotować masę. 

Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. 

Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować.

Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru.

Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym. 

Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku z mlekiem. Smarujemy nią wierzch ciasta i posypujemy go płatkami migdałów. Ponownie wkładamy do lodówki.

Gdy zastygnie ciacho jest gotowe do krojenia :)

Smacznego!



wtorek, 30 kwietnia 2013

Konkurs :)

Tak, jak już wcześniej obiecałam dzisiaj ogłaszam konkursik. Chyba wszyscy marzą już o lecie, wakacjach, urlopach i o wszystkich przyjemnościach, które towarzyszą wypoczynkowi. W związku z tym zadanie polega na odpowiedzi na pytanie:

JAKIE DANIE/DESER/CIASTO KOJARZY CI SIĘ Z LATEM I DLACZEGO?

Warunki jakie należy spełnić aby wziąć udział w konkursie:

1.  W terminie 30.04-21.05.2013 odpowiedz pod tym postem na powyższe pytanie.

2. Zostaw adres e-mail, niezbędny do późniejszego kontaktu lub jeśli nie chcesz go upubliczniać wyślij odpowiedź zamieszczoną pod tym wpisem także na moją skrzynkę mailową: sisterskitchen.2@gmail.com Anonimów proszę także o podpisanie się imieniem :)

3.  W razie wygranej należy podać adres do wysyłki na terenie RP.

Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz profil bloga na FB, ale nie jest to oczywiście warunek konieczny!

Wygrywa 1 osoba. NAGRODĄ w konkursie jest zestaw sosów i przypraw widocznych na zdjęciu.

Konkurs trwa od dzisiaj, tj. 30.04 do 21.05.2013. 

Do trzech dni po zakończeniu konkursu wybiorę zwycięzcę, którego odpowiedź najbardziej mi się spodoba.

Powodzenia :)

niedziela, 28 kwietnia 2013

Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem

Dzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek).

Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 2 niewielkie marchewki

Przygotowanie:

Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać mąkę.

Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami).

Dodać do ciasta i wymieszać.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem.

Marchew w roli głównej

czwartek, 25 kwietnia 2013

Koktajl bananowy z otrębami i gorzką czekoladą

Ostatnio uzależniłam się od wszelkich koktajli. Są szybkie w przygotowaniu, w dodatku bardzo odżywcze i sycące więc spokojnie można zastąpić nimi jeden posiłek w ciągu dnia. Dzisiejszy koktajl jest przykładem na to jak połączyć przyjemne z pożytecznym (czyt.smaczne i zdrowe;) 

Składniki na jeden koktajl
  • 160 g jogurtu naturalnego 
  • 1 banan 
  • 1 łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banana zmiksować blenderem razem z jogurtem i sokiem z cytryny.

2 kostki gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce.

Do koktajlu dodać większość startej czekolady i łyżkę otrębów. Wymieszać.

Przelać do szklanki i posypać resztą czekolady.

piątek, 19 kwietnia 2013

Szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym

Ostatnio z braku czasu staram się przygotować do jedzenia raczej coś szybkiego, co nie znaczy mniej smacznego :) Wczoraj powstało więc szybkie danie makaronowe z warzywami i szynką. Jest ono świetnym przykładem na to, że makaron wcale nie musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi ziołami (bazylia? oregano? tymianek?), to danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :)

Składniki na 3 porcje:
  • 250-300g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki)
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 3 grube plastry szynki
  • 2 cieniutkie kabanosy
  • 1 łyżka suszonych płatków pomidorów
  • 1 łyżka suszonych płatków czosnku
  • pieprz kolorowy w młynku
  • sól morska ziołowa
  • oliwa z oliwek
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę.

Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia.

Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości.

Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku, wymieszać i skropić oliwą.

Gotowe :)

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Domowa pizza na spodzie z mąką pełnoziarnistą

Przepis na ciasto do tej pizzy powstał metodą prób i błędów, mogę jednak śmiało przyznać, że te proporcje są dopracowane w 100%. Chciałam przemycić trochę błonnika stąd dodatek mąki pełnoziarnistej, ale gwarantuję Wam, że wcale nie oznacza to, że ciasto jest mniej smaczne, wręcz przeciwnie. 

Ciasto jest elastyczne, po wyrobieniu i wyrośnięciu nie musiałam go nawet podsypywać mąką podczas wałkowania (używałam stolnicy silikonowej). Z podanej porcji wychodzą 2 duże pizze o średnicy 35 cm (na cienkim spodzie) lub 8 pizzerinek. Ja zrobiłam jedną dużą i 4 małe. Duża niestety nie doczekała zdjęcia ;) Dodatki możecie oczywiście dobrać wedle uznania.

Składniki:

ciasto:
  • 300g mąki pszennej typ 450
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 280ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oleju

sos pomidorowy:
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oregano

dodatki:
  • 25-30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • oregano do posypania


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy olej. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, starając się nie dosypywać mąki ani nie dolewać wody. 

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok 40 minut).

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. 

Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano.

Pieczemy przez 15-17 minut.

Smacznego!