poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron ze szparagami

Dzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :)

Składniki na 2 porcje:
  • 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki")
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera 
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól
  • łyżeczka cukru do gotowania szparagów

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut).

Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków.

Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części.

Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami z żółtego serem, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego :)

piątek, 24 maja 2013

Wyniki konkursu

Nie było mi łatwo zdecydować kto powinien dostać nagrodę, dlatego wylosowałam jedną odpowiedź.


Zwyciężył komentarz nr 7

Gratulacje dla Agi!

Na dane czekam do niedzieli, jeśli ich nie otrzymam wylosuję następną osobę.

Już niedługo na blogu kolejna zabawa :)



środa, 22 maja 2013

Omlet z warzywami i otrębami

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) 

Składniki:
  • 2 duże jajka 
  • 1/3 niewielkiej cukinii 
  • kawałek żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec)
  • mały pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć).

Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. 

Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. 

Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. 

Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki.

niedziela, 12 maja 2013

Wegetariańskie spaghetti

Dzisiaj kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :)

Składniki na dwie porcje:
  • 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju.

Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.

Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody.

Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Można posypać startym serem.

Smacznego :)

niedziela, 5 maja 2013

Biszkopt z nadzieniem Pina Colada

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki - Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :)

Składniki:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

nadzienie:
  • 1 opakowanie śmietany 18% (175g)
  • 2 galaretki Winiary Pina Colada
  • 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml)
  • 500 ml wody

polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki płatków migdałów


Przygotowanie:

Obie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. 

Gdy biszkopt się studzi przygotować masę. 

Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. 

Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować.

Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru.

Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym. 

Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku z mlekiem. Smarujemy nią wierzch ciasta i posypujemy go płatkami migdałów. Ponownie wkładamy do lodówki.

Gdy zastygnie ciacho jest gotowe do krojenia :)

Smacznego!



wtorek, 30 kwietnia 2013

Konkurs :)

Tak, jak już wcześniej obiecałam dzisiaj ogłaszam konkursik. Chyba wszyscy marzą już o lecie, wakacjach, urlopach i o wszystkich przyjemnościach, które towarzyszą wypoczynkowi. W związku z tym zadanie polega na odpowiedzi na pytanie:

JAKIE DANIE/DESER/CIASTO KOJARZY CI SIĘ Z LATEM I DLACZEGO?

Warunki jakie należy spełnić aby wziąć udział w konkursie:

1.  W terminie 30.04-21.05.2013 odpowiedz pod tym postem na powyższe pytanie.

2. Zostaw adres e-mail, niezbędny do późniejszego kontaktu lub jeśli nie chcesz go upubliczniać wyślij odpowiedź zamieszczoną pod tym wpisem także na moją skrzynkę mailową: sisterskitchen.2@gmail.com Anonimów proszę także o podpisanie się imieniem :)

3.  W razie wygranej należy podać adres do wysyłki na terenie RP.

Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz profil bloga na FB, ale nie jest to oczywiście warunek konieczny!

Wygrywa 1 osoba. NAGRODĄ w konkursie jest zestaw sosów i przypraw widocznych na zdjęciu.

Konkurs trwa od dzisiaj, tj. 30.04 do 21.05.2013. 

Do trzech dni po zakończeniu konkursu wybiorę zwycięzcę, którego odpowiedź najbardziej mi się spodoba.

Powodzenia :)

niedziela, 28 kwietnia 2013

Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem

Dzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek).

Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 2 niewielkie marchewki

Przygotowanie:

Mąki i proszek do pieczenia wymieszać.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.

Stopniowo dodawać mąkę.

Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami).

Dodać do ciasta i wymieszać.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem.

Marchew w roli głównej