środa, 12 marca 2014

Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z mrożonymi owocami

Ponieważ powoli trzeba pozbywać się zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie.

Składniki na ok 25 placuszków

suche:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp.
  • + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki)

Przygotowanie:

Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.

Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując.

Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor.

inspiracja
Zużywamy zapasy przed wiosną
#ZjedzZapasy

sobota, 8 marca 2014

Gorzka czekolada na gorąco z musem truskawkowym

Dzisiejszy deser to gratka dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, zwłaszcza gorzką, choć można go oczywiście przygotować także z białą czy mleczną. Jak wiadomo czekolada doskonale komponuje się z truskawkami, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć :) Niestety te importowane nie są tak pyszne jak nasze, ale skusiłam się, bo już nie mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce! 

Składniki na 2 filiżanki:
  • 80 g gorzkiej czekolady lub mlecznej/białej (u mnie gorzka 85%)
  • 120 ml mleka
  • 100-150 ml kremówki
  • 200 g dojrzałych, słodkich truskawek

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, cały czas mieszając, można to zrobić w kąpieli wodnej.

Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania.

Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać.

Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką.


piątek, 7 marca 2014

Pasta z tuńczyka z papryką

Dziś proponuję Wam przygotowanie pasty z tuńczyka, twarożku, cebuli i papryki. Pasta ma kremową konsystencję, jest bardzo smaczna, lekko pikantna i z powodzeniem zastąpi smarowidła ze sklepu, które zazwyczaj są pełne konserwantów. Najlepiej smakuje ze świeżą pszenną lub żytnią bagietką.

Składniki na miseczkę pasty:
  • 250 g gładkiego twarożku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 niewielkiej papryczki chili
  • 1/2 cebuli
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Paprykę, chili i cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę lub rozdrobnij w blenderze.

Twarożek i tuńczyka dokładnie wymieszaj w miseczce.

Dodaj pokrojoną paprykę, chili oraz cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

A jakie jest Wasze ulubione domowe smarowidło do chleba?
Red Hot Chilli Co do kanapki?

środa, 5 marca 2014

Zupa jarzynowa z cieciorką

Dziś na obiad była u nas szybka i smaczna może trochę nietypowa zupa jarzynowa. Zamiast ziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 200 g zielonej fasolki
  • 200 g cieciorki z puszki
  • pęczek koperku
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki
  • szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie)
  • czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części.

Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa.

Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.

Cieciorkę opłukać i dodać do zupy.

Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

poniedziałek, 3 marca 2014

Domowe burgery

Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie frytki czy burgera w domu, mamy wówczas pewność, że składniki są świeże, jeśli smażone to na świeżym oleju, no i na pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :)

Składniki na 4 sztuki:
  • 4 bułki (u mnie orkiszowe)
  • 4 kotlety mielone (u mnie z indyka)
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe
  • ketchup
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Warzywa umyć i osuszyć.

Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.

Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.

Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).

Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).

Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. 

Smacznego

Kuchnia Ameryki PółnocnejKuchnia Ameryki Północnej

sobota, 1 marca 2014

Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec! 

Składniki na formę o wymiarach 25x16cm:
  • 140 g suchej ciecierzycy
  • 35 g kakao
  • 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd.)
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na 12-15 godzin.

Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut).

Po ugotowaniu odlać wodę i po ostudzeniu dokładnie rozdrobnić, np. zmiksować w blenderze.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać/zmiksować.

Masę przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 45 minut.

Studzić na kratce, kroić po wystudzeniu ;)

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki hiszpańskie/wiedeńskie

Jeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [klik].

Składniki na ok 20 niedużych sztuk (w zależności od wielkości szprycy):
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia
  • sok z cytryny + cukier puder - na lukier

Przygotowanie:

Mąkę przesiać.

Wodę zagotować z solą i z masłem.

Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. 

Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.

Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku.

Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką.

Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo.

Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Ostudzone pączki polukrować. 

Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.

Smacznego!

Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków? :)


Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014