czwartek, 4 października 2012

Budyń z prawdziwą wanilią i sosem owocowym (słodzony stewią)

Od dawna miałam ochotę na budyń, ale taki prawdziwie waniliowy. A ponieważ dziś pogoda stanowczo sprzyja zachciankom wreszcie go zrobiłam. Cukier zastąpiłam stewią. Budyń co prawda z torebki, ale Wy możecie spróbować zrobić go sami. Mi niestety nie wyszedł, chociaż zrobiłam wszystko według przepisu z pewnego bloga. Wyszła jedna wielka klucha.. No nic.. poratowałam się saszetką budyniu, która na szczęście była w pogotowiu. Budyń podałam na owocowym sosie, do którego wykorzystałam mrożone owoce.

Składniki:
  • 1 budyń śmietankowy
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 400ml mleka
  • 4-5 pastylek stewii
  • 1/2 łyżeczki masła
Na sos/mus owocowy: 
  • 100ml wody
  • garść malin
  • garść truskawek
  • 4 pastylki stewii

Przygotowanie:


300ml mleka zagotowujemy ze stewią, masłem i ziarenkami wanilii. 

Do pozostałych 100ml dodajemy budyń w proszku, gdy mleko się zagotuje wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy.

Przelewamy budyń do wypłukanych zimną wodą miseczek bądź foremek na muffinki (ja użyłam właśnie takich, silikonowych). 

Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na ok 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy sos owocowy. 

Rozpuszczamy pastylki stewii w 100ml wody, następnie dodajemy owoce i gotujemy aż do ich częściowego bądź całkowitego rozpuszczenia, jak kto woli :)

Budyń wyjmujemy z foremek i podajemy z sosem.

Smacznego!

A może ktoś z Was ma sprawdzony (!) przepis na domowy budyń?



poniedziałek, 1 października 2012

Paprykowe risotto

Składniki (2 porcje):
  • 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie Kupiec)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do podsmażenia warzyw
  • zioła: tymianek, oregano, koperek
  • przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco)

Przygotowanie:

Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. 

Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. 

Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco. 
Kulinarne inspiracje i nagrody