poniedziałek, 21 października 2013

Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru)

Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)

Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
  • 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
  • 4 jajka podzielone na żółtka i białka
  • 1 całe jajko
  • 4 duże łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
  • posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji

Przygotowanie:

Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.

Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.

Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. 

Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.

wtorek, 15 października 2013

Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. 

Składniki: 

  • 250 g mąki tortowej 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 75 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 małe jabłka 

 na kruszonkę: 

  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 łyżki zimnego masła 


Przygotowanie: 

Mąkę przesiać. 

Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. 

Mleko podgrzać razem z masłem. 

Lekko ostudzić. 

Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. 

Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. 

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 

Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. 

Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka. 

Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. 

Następnie posypać nią babeczki. 

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią