piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką?

Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:

ciasto na bułki:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250-270 ml lekko ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 saszetki drożdży instant
nadzienie:
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi)
  • 300-350 g truskawek 
kruszonka:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia.

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki.

Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią.


środa, 25 czerwca 2014

Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów

Bardzo smaczne danie, które można spożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić z niej zupę, bo myślę, że może smakować całkiem nieźle :) Akurat na soczewicę mam wiele pomysłów, ale jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z użyciem słodkich ziemniaków? 

Składniki na 6-8 porcji:
  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • 2 duże bataty
  • duża papryka
  • 0,5 - 1 papryczka chilli (wg.uznania)
  • 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mały pęczek koperku
  • po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w kostkę.

Soczewicę i pokrojone bataty zalać wodą, posolić i gotować razem przez około 10-15 minut aż soczewica napęcznieje a bataty trochę zmiękną.

W osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. 

Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty. 

Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody.

Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec, ale danie jest na tyle syte, że następnym razem zjemy bez dodatków.

Polecam :)


Przepis dodaję do akcji:

Cukrzyca ciążowa-obiad Wegetariański obiad III By Niejadek Zjadł Obiadek

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pizzerinki z papryką i salami

Mini pizze to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Smakują równie dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je ze sobą na wycieczkę, do pracy czy szkoły albo poczęstować gości na domówce. Część z nich można zamrozić po wystudzeniu i wyjąć świeże z zamrażarki kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna.

Składniki na 11 sztuk:

ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 190-200 ml wody 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
dodatki:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 100 g plastrów salami
  • kawałek kiełbasy podsuszanej
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.

Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.

Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Smacznego :)



sobota, 21 czerwca 2014

Kasza zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami

Pożywny, zdrowy i aromatyczny obiad zapiekany w piekarniku. 

Składniki na obiad dla 3-4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 papryka zielona
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera żółtego
  • olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i podsmażyć.

Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa.

Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem.

Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego.

Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Muffiny z truskawkami

Jak już kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? 

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 średniej wielkości truskawek 
  • płatki migdałów do posypania 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz truskawek i płatków migdałów). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. 

Wierzch posypać płatkami migdałów. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.



Lato w pełni!

niedziela, 15 czerwca 2014

Twarożek z kwiatami szczypiorku

Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują?

Składniki na miseczkę twarogu:
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 kwiaty szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną.

Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać do miski z twarogiem razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

sobota, 14 czerwca 2014

Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem

Pyszny i sycący posiłek dla amatorów pikantnych potraw. Pierwszy raz przygotowałam burrito, ale z pewnością nie ostatni :) wyszło pyszne, dość pikantne a dodatek ziół sprawił, że farsz nie był mdły. Możecie dodać jeszcze małą puszkę kukurydzy, ja nie miałam a na pewno smakowałoby jeszcze lepiej.

Składniki na 8 sztuk:
  • 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka 
  • 1 papryczka chilli (lub odrobina tabasco/chilli w proszku)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • świeże zioła: u mnie po łyżce posiekanego oregano i cząbru
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebulki 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.

Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem.

Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę i wsyp do mięsa.

Chilli, świeże oregano i cząber drobno posiekaj i dodaj do farszu, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Placki tortilli podgrzej z obu stron na suchej patelni, na każdy nałóż gorący farsz, zwiń i podawaj na gorąco.

Smacznego :)



wtorek, 10 czerwca 2014

Kawa mrożona

Kawę uwielbiam pod każdą postacią, ale w tak upalne dni jak teraz najlepiej sprawdza się kawa mrożona. Najlepiej bez cukru, bo bardziej orzeźwia, ale czasami można pozwolić sobie na bardziej wypasiony napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie.

Składniki na 4 porcje:
  • 600 ml zimnego mleka
  • 4 saszetki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml kremówki 
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania
  • wafelki lub czekolada do dekoracji
  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru).

Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier.

Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodać po gałce loda udekorować bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami cukierniczymi.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Prosta babka cynamonowa

Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika ;)

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
  • 3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.

W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sernik królewski

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;)

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:
ciasto:
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
masa serowa:
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 0,5 kg gładkiego twarożku
  • 1 kisiel cytrynowy w proszku 
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 6 białek

Przygotowanie:

CIASTO: 

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki.

Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Białka oddzielić od żółtek.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,

Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.

Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku.