wtorek, 19 sierpnia 2014

Orkiszowe brownie z cukinią, bez cukru

Jeżeli w ogródku ma się kilkanaście kilo cukinii to znak, że złociste talarki czy faszerowana cukinia szybko się przejedzą ;) Trzeba kombinować żeby nic się nie zmarnowało a obiady nie były monotonne. Jednak jak się okazuje cukinia doskonale nadaje się również do wypieków. W poprzednim wpisie znajdziecie przepis na cynamonowe ciasto z cukinią a dzisiaj coś dla tych, którzy lubią mokre, kakaowe ciasta. Pyszna alternatywa dla klasycznego brownie. Wilgotne, rozpływające się w ustach kakaowe ciacho bez cukru. Oczywiście nikt nie zgadnie, że swój smak i strukturę zawdzięcza w dużej mierze właśnie cukinii :) 

Składniki na małą kwadratową blaszkę:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 300 g startej cukinii (ze skórką) 
  • 2 jajka 
  • 150 g ksylitolu (ew. cukru)
Polewa:
  • 3-4 łyżki mleka 
  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 86%) 
  • płatki migdałów do posypania 


Przygotowanie:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać do jednej miski.

Do drugiego naczynia zetrzeć ze skórką cukinię i odcisnąć z nadmiaru wody. Wbić jajka, dodać ksylitol i wymieszać.

Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką żeby wszystkie składniki się połączyły.

Blachę wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok 30-35 min w 170 stopniach.


Po upieczeniu roztopić czekoladę z 3-4 łyżkami mleka, posmarować ciasto i posypać płatkami migdałów.

Smacznego :)