wtorek, 25 października 2016

Jesienny konkurs z makaronem Barilla

Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D 

Zasady konkursu:

1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.

2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com

3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego umieszczenie nie jest konieczne!

4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko raz może zostać nagrodzony.

5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do 7.11.2016 23:59.

6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3 najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)

7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do  3.11.2016 oraz 10.11.2016.

8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy Barilla.

9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie adresu do wysyłki nagrody.

10. Nagrody wysyła marka Barilla.

11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.

14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

                                                          Przykładowa grafika z nagrodami


PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę producenta [klik]

                                                      Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016

czwartek, 20 października 2016

Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

Aromatyczna, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry, która rozgrzeje w jesienny, ponury dzień. W dodatku słoneczne kolory na talerzu z pewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition. 

Składniki na 4 porcje:

Sos:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • kurkuma
  • curry
  • pieprz cayenne, ew. sól do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia
Ryż ziołowy:
  • 200 g ryżu 
  • świeża natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • sól

Przygotowanie:

Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.

Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.

Świeżego ananasa pokroić w kostkę.

Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.

Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy. 

Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.



  

poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.