niedziela, 12 maja 2019

Hummus

Hummus to rewelacyjny dodatek do pieczywa, chrupiących placków tortilli czy surowych bądź grillowanych warzyw. Można wzbogacić jego smak o inne dodatki. Świetnie sprawdzą się tutaj np. burak, papryka wędzona, awokado, suszone pomidory, kurkuma czy ulubione zioła. Ja tym razem przygotowałam go w klasycznej wersji. 

Składniki na średnią miseczkę hummusu:
  • 1 szklanka gotowanej cieciorki
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka tahini lub sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok 0,5 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu lub malakserze.

Zblendować do uzyskania jednolitej gładkiej, kremowej konsystencji.

W razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody lub oleju.

Przyprawić do smaku. Przełożyć do miseczki.

Można przechowywać w lodówce do kilku dni.

Cieciorkę zawszę moczę przez noc w większej ilości. Na drugi dzień gotuję i przygotowuję z niej oprócz pasty jeszcze np. zupę i/lub ciasto. Żeby pominąć moczenie i gotowanie można użyć cieciorki z puszki (1 puszka).



czwartek, 9 maja 2019

Zupa z selera naciowego

Zupy nieodłącznie kojarzą mi się zarówno z jesienią jak i zimą. Najlepiej smakują przecież w zimny, mroźny dzień kiedy za oknem szaro a nam oprócz rozgrzania potrzebny jest zastrzyk witamin. W tym roku jednak wiosna też nas nie rozpieszcza, dlatego u nas ostatnio sycące gorące zupy są bardzo mile widziane. Zwłaszcza, że uwielbia je także mój niespełna dwuletni synek :) Talerz gorącej zupy zawsze kojarzy mi się z rodzinnym domem, mama bardzo często gotowała pyszne zupy. 

Psst! Seler naciowy w tej zupie nie smakuje tak intensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;)

Składniki:
  • pęczek selera naciowego
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • lubczyk świeży lub suszony
  • 100-150 ml śmietany kremówki
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej albo masło klarowane do podsmażenia warzyw
  • chleb na grzanki

Przygotowanie:

Seler naciowy umyć, odciąć końcówki i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Seler i cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju.

Włoszczyznę umyć i obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować do miękkości. W trakcie gotowania obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 

Podsmażony seler z cebulą dodać do garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek.

Chleb lub bułkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podawać z zupą.

Zupę można ugotować także na kości lub mięsie :)

Smacznego!

środa, 8 maja 2019

Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i kuminem

Od wczoraj zajadamy się przepyszną, bardzo aromatyczną, gęstą zupą pomidorową. Inspiracją do jej ugotowania był przepis z bloga Kwestia Smaku (klik). Muszę przyznać, że dość długo nie mogłam przekonać się do smaku kuminu, ale teraz bardzo go lubię a w tej zupie żadna inna przyprawa nie smakuje tak dobrze! Podobnie było zresztą z kolendrą, która jednak w rozsądnych ilościach dodaje potrawom charakteru ;)

Składniki:
  • ok 2 litry wody lub bulionu
  • pęczek włoszczyzny
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 5 łyżek suchej soczewicy
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej lub 150-200 g przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • po ok 0,5 łyżeczki kuminu i kurkumy
  • kilka łyżek oleju/oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża pietruszka i/lub kolendra

Przygotowanie:

Suchą ciecierzycę zalać wodą na minimum kilka godzin, najlepiej dzień wcześniej na noc. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Można użyć ciecierzycy z puszki żeby pominąć wcześniejsze gotowanie.

Włoszczyznę obrać i pokroić. Włożyć do garnka, dodać ziele angielskie i liście laurowe i zalać wodą. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, w tym czasie dodać również suchą soczewicę.

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do zupy.

Do garnka z zupą dodać także ugotowaną bądź konserwową cieciorkę i gotować jeszcze przez chwilę.

Następnie dodać passatę lub przecier pomidorowy, kurkumę, kumin, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek i posiekaną zieleninę. Ponownie zagotować. Można dodać łyżeczkę cukru do smaku.

Gotowe :)


wtorek, 7 maja 2019

Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i czarnuszką

W kolejce jeszcze od zeszłego roku na publikację czekał przepis na pyszny czosnkowy makaron. Właściwie sezon na czosnek niedźwiedzi chyba dobiegł już końca, ale może ktoś skorzysta następnym razem :) Pesto jest intensywnie czosnkowe, na pewno zasmakuje każdemu kto lubi takie charakterystyczne smaki. Macie inne pomysły na wykorzystanie tego smacznego zielska? My zajadamy się też twarogiem z posiekanymi liścmi czosnku. Pycha!

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu (u mnie penne)
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • pestki dyni
  • starty ser żółty, parmezan lub mozzarella
  • czarnuszka
  • pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego:
  • kilka garści czosnku niedźwiedziego
  • oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia albo olej rzepakowy nierafinowany
  • garść ziaren słonecznika
  • garść płatków migdałów
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie odrobina oleju z czarnuszki
  • sól

Przygotowanie:

PESTO: Czosnek niedźwiedzi umyć, włożyć do moździerza albo naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki.

Dodać słonecznik, płatki migdałów, oliwę bądź olej, sok z cytryny oraz sól. 

Blendować albo ucierać do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodać oleju/oliwy. 

Pesto, można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Wtedy należy ugnieść je ciasno w słoiku tak aby nie pozostały pęcherzyki powietrza i polać wierzch olejem tak aby pesto było nim całkowicie przykryte.

MAKARON: Makaron ugotować al dente. Wymieszać z dowolną ilością pesto.

Dodać pokrojone pomidorkami, pestki dyni, czarnuszkę i starty ser. Ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego :)




wtorek, 23 października 2018

Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;)

Składniki na formę o średnicy 26 cm

biszkopt:
  • 3 jajka L
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

masa jabłkowa:
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego do posmarowania biszkopta
  • 5-6 jabłek - u mnie renety
  • 3 galaretki - cytrynowe, jabłkowe albo gruszkowe
  • *można dodać cynamon

masa śmietanowa:
  • 500 ml kremówki 30 albo 36%
  • 2 śmietan fixy 
  • *ewentualnie cukier do smaku - ja nie dodaję
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Podczas ubijania dodać cukier, następnie żółtka.

Wyłączyć mikser. Przesiać mąkę i skrobię i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok 25 minut aż wierzch się zarumieni.

Aby biszkopt nie opadł, od razu po zakończeniu pieczenia wyjmuję go z piekarnika i 3 razy rzucam na rozłożony na podłodze koc (tzw. biszkopt rzucany ;) Potem pozostawiam na blacie do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję masę.

MASA JABŁKOWA:
3 galaretki rozrobić w około 600-700 ml (łącznie) gorącej przegotowanej wody.

Ostudzić i włożyć do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Poddusić w garnku z odrobiną wody aż trochę zmiękną.

Po ostudzeniu dodać do galaretki.

Gdy galaretka zastyga, posmarować biszkopt dżemem i wylać na niego galaretkę z jabłkami (ja najpierw oddzielam biszkopt od papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę).

Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany.

BITA ŚMIETANA:
Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej patelni.

Zamiast migdałów ciasto można posypać startą czekoladą.


wtorek, 25 września 2018

Zupa krem z dyni z grzankami i pestkami

Po upalnym lecie nareszcie nadeszła jesień :) Pora przywitać ją jesienną zupą krem z korzennymi przyprawami, czosnkiem, grzankami, pestkami dyni, ubitą kremówką i moim ulubionym olejem z pestek dyni <3 Jest pyszna!



Składniki na 4-5 porcji:

zupa:
  • 1 mała dynia
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • imbir mielony, gałka muszkatołowa
  • goździki, kurkuma
  • 1 łyżka masła

dodatki:
  • kilka kromek chleba tostowego
  • pestki dyni
  • olej z pestek dyni
  • sól
  • masło klarowane
  • kremówka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 

Włożyć do garnka, zalać wodą ok 2 cm ponad warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie (kilka kuleczek).

Gotować pod przykryciem do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć przyprawy a resztę zblendować na gładki krem.

Ząbki czosnku obrać i wycisnąć do zupy. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, goździkami i gałką muszkatołową do smaku - wg. uznania (ja używam dużo przypraw). Można dodać sok z 1-2 pomarańczy. Dodać łyżkę masła.

Grzanki: Chleb tostowy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, posolić.

Na talerzu posypać zupę grzankami, pestkami dyni i polać olejem z pestek. Można dodać łyżkę ubitej kremówki.



wtorek, 30 stycznia 2018

Zupa krem z pasternakiem

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami. 

Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pieprz, sól
  • chleb na grzanki
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę.

Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.

Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę, dodaj czosnek, ziemniaki i pasternak.

Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie.

Wlej bulion i śmietankę.

Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju. 

Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką.