Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)
Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
- 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
- 4 jajka podzielone na żółtka i białka
- 1 całe jajko
- 4 duże łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
- posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.
Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.
Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Cudowne ciasto ,podrzucę znajomej ,która ma uczuloną córeczkę ,tylko,że jajek też nie może jeść ,ale to juz ona zamieni sobie na przepiórcze .
OdpowiedzUsuńNa pewno można zamienić, zwiększając ich ilość, pozdrawiam :)
UsuńTaka miła bezglutenowa odmiana na zbliżające się powolutku (choć na blogach szybciej) święta...
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji!
to prawda miła i zdrowa odmiana :)
Usuńbez mąki i cukru? super! zapisuję przepis na święta ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
UsuńŚwietnie wygląda zapewne i pysznie smakuje :D Zamierzam wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńwygląda cudnie
OdpowiedzUsuńHej, bardzo spodobał mi się Twój przepis i postanowiłam, że też taki "piernik" zrobię... Niestety nie urósł mi... :-( mimo, że robiłam ściśle wg przepisu... Czy mimo, iż że w składzie nie ma mąki czy/i proszku do pieczenia to powinnam byłam go dodać? Wtedy by wyszedł...? Kuchnię omijam raczej szerokim łukiem ;-) ale tym razem bardzo się starałam... Ale cóż... Będę wdzięczna za odp. Pozdrawiam tm
OdpowiedzUsuńten piernik rośnie niewiele, ale jednak trochę powinien, wychodzi niewysoki, ale ładnie upieczony, lekko wilgotny i bardzo smaczny
UsuńCzy do przepisu mozna dodać sodę?Bo boję się że będzie zakalec....bo kiedyś robiłam.ba ksylitolu zwykły i slabo wyrósł i miał czarne przebarwienia jak przy zakalecu..czy ksylitolu można zastąpić edytorem?.hmmm
Usuńczy ksylitol można w ogóle pominąć w przepisie? czy wtedy ciasto nie wyjdzie..?? żona ma cukrzycę ciążową i musi wyeliminować całkowicie dodatki słodzące..
OdpowiedzUsuńmożna pominąć, po prostu zmieni się smak ciasta
UsuńWyszło przepyszne. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńJutro będę robić! Jedziemy w gości , a tam gospodarz nie może jeść glutenu.. IDEALNY PRZEPIS!
OdpowiedzUsuńJestem super zadowolona z przepisu. Piernik trochę opadł do środka ale smak bardzo dobry i jest puszysty. Zamiast ksylitolu dodalam agave i też żółtka się bardzo fajnie ubily tylko musiałam podwoić ilość. Polecam przepis dla wszystkich:)
OdpowiedzUsuń