Crumble czyli sezonowe owoce pod chrupiącą pierzynką
Skoro mamy teraz tyle pysznych sezonowych owoców grzech z nich nie korzystać, tym bardziej, że można wyczarować z ich udziałem mnóstwo pyszności. Deser, który Wam dzisiaj polecam mimo, że jest banalnie prosty, smakuje wyśmienicie. Kto jeszcze nie próbował crumble, musi koniecznie je zrobić! Składniki na dwie porcje: Kruszonka:
2 łyżki zimnego masła
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka wiórków kokosowych
1-1,5 łyżki cukru
Owocowy spód:
4 duże śliwki
1 małe jabłko
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
Przygotowanie: Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kosteczki jabłka. Owoce mieszamy ze szczyptą kardamonu i cynamonu. Następnie z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią owoce w kokilkach. Możemy oprószyć kruszonkę cynamonem. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)