Święto Czekolady to doskonały pretekst żeby przygotować coś bardzo kalorycznego z czekoladą w roli głównej. Dzisiaj zatem polecam Wam aromatyczną czekoladę na gorąco, do której warto wracać również w zbliżające się już wielkimi krokami chłodne jesienne i zimowe wieczory. W towarzystwie dobrej książki będzie ona doskonałym sposobem na polepszenie nastroju :) Składniki na 2 małe filiżanki:
150ml mleka
60ml śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady (najlepiej min 70% kakao)
ziarenka z 1/3 laski wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
*cukier - opcjonalnie, jeśli ktoś woli na słodko
2 łyżeczki płatków migdałów
Przygotowanie: Mleko i śmietankę zagotować z cynamonem i ziarenkami wanilii. Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki i dołożyć połamaną na kostki czekoladę. Mieszać energicznie aż się rozpuści. Jeśli ktoś lubi - posłodzić. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Czekoladę rozlać do filiżanek i posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)