Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki?
Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):- 100 g drobno mielonych orzechów laskowych
- 100 g drobno mielonych migdałów
- 80 g masła
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta
- 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.
Masło rozpuścić i przestudzić.
W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, masło i miód.
Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.
Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.
Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.
Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego ;)
Orzechy laskowe mogę zajadać godzinami, a w biszkopcie prezentują się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńA co z tym masłem?
OdpowiedzUsuńpoprawione, dodajemy z żółtkami
UsuńSmacznie wygląda! Przymierzam się do upchcenia :] Tylko zastanawiam się, jak połaczyc miód z masą, żeby nie opadła. Mam biały miodek o stałej konsystencji i ciężko będzie to wykonać
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj podgrzać żeby był lejący i poczekać aż wystygnie, ale jeszcze nie powróci do stałej konsystencji ;)
UsuńCzekam na info czy się udało i czy smakowało :)
Ciasto wygląda wyśmienicie przymierzam się do upieczenia
OdpowiedzUsuń