środa, 19 lutego 2014

Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki)

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki?

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):
  • 100 g drobno mielonych orzechów laskowych
  • 100 g drobno mielonych migdałów
  • 80 g masła 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić i przestudzić.

W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, masło i miód.

Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.

Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.

Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.

Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego ;)
Słodkie Walentynki 2014

6 komentarzy:

  1. Orzechy laskowe mogę zajadać godzinami, a w biszkopcie prezentują się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z tym masłem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda! Przymierzam się do upchcenia :] Tylko zastanawiam się, jak połaczyc miód z masą, żeby nie opadła. Mam biały miodek o stałej konsystencji i ciężko będzie to wykonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj podgrzać żeby był lejący i poczekać aż wystygnie, ale jeszcze nie powróci do stałej konsystencji ;)
      Czekam na info czy się udało i czy smakowało :)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda wyśmienicie przymierzam się do upieczenia

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)