poniedziałek, 9 czerwca 2014

Prosta babka cynamonowa

Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika ;)

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
  • 3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.

W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.