Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika ;)
Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka M/L
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1/2 szklanki oleju
Polewa:
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
- 3 łyżki mleka
- dowolna posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.
W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki.
Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.
Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka).
Bardzo fajna babka, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMusiałą bosko pachnieć :)
OdpowiedzUsuńtakie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuń