środa, 22 maja 2019

Muffiny cytrynowo-makowe

Moja mama uwielbia makowce i inne wypieki z dodatkiem maku. Te babeczki też bardzo jej smakowały i na pewno upiekę je jeszcze raz przy najbliższej okazji. Muffiny są wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybko się je robi, wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.


Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki suchego maku mielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka L/XL
  • skórka otarta z małej cytryny


Przygotowanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać mak, cukier, skórkę otartą z wyparzonej cytryny i wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, kefir i jajka.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.


Suche i mokre składniki wymieszać krótko łyżką albo trzepaczką. Nie miksować.


Ciasto wlać do foremek na muffinki.


Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią.