Zmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie! Porcja dla 2-3 osób:
pół kilograma ziemniaków
20 dag kapusty
cebula
koperek
jajko
łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.
Jak jesteś panelu blogera i masz te polecenia "statystyka, posty.. itd". Wejdź w zakładkę strony i tam masz wyświetlaj jako i daj sobie "karty na górze". I każdą podstronę sobie robisz osobno ;)
uwielbiam tego rodzaju placuszki, ostatnie byly z marchewka,cebula,kawelek selera (korzen),kalafior lekko podgotowany ,cukinia , 2 zabki czosnku , polecam jeszcze zieleninki mozna wrzucic, pozdrawiam
Bardzo smacznie wyglądają
OdpowiedzUsuńMmm. Zjadłbym parę :)
OdpowiedzUsuńDawno takich nie jadłam. Przypomniałaś mi o ich istnieniu:-)
OdpowiedzUsuńJak jesteś panelu blogera i masz te polecenia "statystyka, posty.. itd". Wejdź w zakładkę strony i tam masz wyświetlaj jako i daj sobie "karty na górze". I każdą podstronę sobie robisz osobno ;)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńJak ja je uwielbiam, ale już robić nie, bo niestety muszę ręcznie tarkować :( A Toje wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńJa też nie znoszę tarcia ziemniaków, robi to za mnie mąż:P a placuszki też uwielbiam
OdpowiedzUsuńplacki ziemiaczane uwielbiam, a Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie ;D i krótki fajny przepis ;D
OdpowiedzUsuńTen dodatek kapusty mnie zaciekawił. Nie robiłam jeszcze takich.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Placki z kapustą jeszcze nie próbowałam. Dzisiaj na obiad też miałam robić placki więc wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :)
UsuńA może zamiast słodkiej dodać kiszoną kapustę ???!!!!
OdpowiedzUsuńjasne, też tak kiedyś zrobiłam i były bardzo dobre!
UsuńTą kiszona kapuste dodać surową czy ugotowaną?
OdpowiedzUsuńsurową tylko trzeba dobrze wycisnąć z niej sok
Usuńdzięki za ten przepis,jutro wypróbuję
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego rodzaju placuszki, ostatnie byly z marchewka,cebula,kawelek selera (korzen),kalafior lekko podgotowany ,cukinia , 2 zabki czosnku , polecam jeszcze zieleninki mozna wrzucic, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń