wtorek, 10 czerwca 2014

Kawa mrożona

Kawę uwielbiam pod każdą postacią, ale w tak upalne dni jak teraz najlepiej sprawdza się kawa mrożona. Najlepiej bez cukru, bo bardziej orzeźwia, ale czasami można pozwolić sobie na bardziej wypasiony napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie.

Składniki na 4 porcje:
  • 600 ml zimnego mleka
  • 4 saszetki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml kremówki 
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania
  • wafelki lub czekolada do dekoracji
  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru).

Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier.

Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodać po gałce loda udekorować bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami cukierniczymi.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!