Składniki:
- 250ml mleka 3,2%
- 2 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 pełne łyżki cukru (można dodać więcej jeśli chleb ma być bardziej słodki)
- 450g mąki pszennej chlebowej - typ 550
- 10g świeżych drożdży
- łyżeczka aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy dużej cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do formy wlewamy najpierw składniki płynne: mleko, olej, aromat cytrynowy.
Następnie dodajemy sól i cukier. Wsypujemy mąkę i na końcu dodajemy rozdrobnione w dłoniach drożdże.
Ustawiamy program do wypieku słodkiego chleba, wagę 700g oraz stopień zarumienienia skórki wedle życzenia jasny lub średni (u mnie średni, ciemnego przy tym chlebie nie polecam).
Opcjonalnie można dodać np. garść rodzynek (po sygnale oznaczającym odpowiedni czas na wsypanie dodatków).
Jejku! Wygląda jak z przysłowiowego obrazka:)
OdpowiedzUsuńSuper!
Ściskam cieplutko!
obłednie wygląda
OdpowiedzUsuńZapisuję. Akurat zbieram ciekawe przepisy na wypieki z maszyny do chleba by zacząć ją aktywnie wykorzystywać :)
OdpowiedzUsuńSuper, automat to fajna i wygodna rzecz, jak zrobisz to daj znać czy smakował :) nuta cytryny jest lekko wyczuwalna jeśli ma być intensywniejsza dodaj więcej aromatu lub skórki cytrynowej, tak samo z cukrem. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda wspaniale, taki delikatny i puchaty :)
OdpowiedzUsuńto jest to czego szukałam ;) od kilku dni jestem posiadaczką wypiekacza...a próbowałaś do wypieków dodawać aromat domowy na alkoholu ? czy też tylko sklepowy na oleju wchodzi w grę ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam, użyłam sklepowego na oleju, za domowe aromaty się zabieram i jakoś się zabrać nie mogę, ale jak już zrobię to na pewno wypróbuję
Usuńależ jest idealny w przekroju;)
OdpowiedzUsuń