Po długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników.
Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm:
- 4 jajka L/XL
- 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 3-4 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki)
- cukier brzozowy w pudrze do posypania
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.
Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.
Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po.
Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać brzozowym cukrem pudrem.
*Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem.
Bardzo ciekawy i fajny przepis a przede wszystkim zdrowy , chętnie wypróbuje.http://healthymix.blog.pl/
OdpowiedzUsuńCiacho mega ale mam pytanie ile dodac cukru bialego zamiast tego ksylitolu??
OdpowiedzUsuńtyle samo lub więcej - według uznania, najlepiej spróbować masę, przy 3 łyżkach ciasto nie jest zbyt słodkie.
UsuńCudowny przepis !
OdpowiedzUsuńJaka inna make moglabym dac zamiast gryczanej? - Czy kukurydziana, orkiszowa albo z tapioki sie nadadza?
OdpowiedzUsuńzamieniłabym na 6 łyżek przesianej orkiszowej
Usuńudało się, ale ciasto wyszło bardzo suche :( a trzymałam krócej w piekarniu przy studzeniu.. :( ale do herbaty dobre.
OdpowiedzUsuńMoje nie było suche, może piekarnik rzeczywiście szybciej piecze? Może mniejsze jajka, pełniejsze łyżki mąki? Można spróbować dodać jedną łyżkę mąki mniej.
UsuńAsia, właśnie dlatego lepiej podawać przepisy ze składnikami w gramach ;-)
Usuń