piątek, 30 stycznia 2015

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem

Po długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników. 

Składniki na ciasto o średnicy 24-26 cm:
  • 4 jajka L/XL
  • 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 3-4 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki)
  • cukier brzozowy w pudrze do posypania

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Następnie miksując  na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.

Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować. 

Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po. 

Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać  brzozowym cukrem pudrem.

*Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy i fajny przepis a przede wszystkim zdrowy , chętnie wypróbuje.http://healthymix.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho mega ale mam pytanie ile dodac cukru bialego zamiast tego ksylitolu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle samo lub więcej - według uznania, najlepiej spróbować masę, przy 3 łyżkach ciasto nie jest zbyt słodkie.

      Usuń
  3. Jaka inna make moglabym dac zamiast gryczanej? - Czy kukurydziana, orkiszowa albo z tapioki sie nadadza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamieniłabym na 6 łyżek przesianej orkiszowej

      Usuń
  4. udało się, ale ciasto wyszło bardzo suche :( a trzymałam krócej w piekarniu przy studzeniu.. :( ale do herbaty dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie było suche, może piekarnik rzeczywiście szybciej piecze? Może mniejsze jajka, pełniejsze łyżki mąki? Można spróbować dodać jedną łyżkę mąki mniej.

      Usuń
    2. Asia, właśnie dlatego lepiej podawać przepisy ze składnikami w gramach ;-)

      Usuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)