niedziela, 26 stycznia 2014

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy

Jeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :)

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone)
  • 200 ml wody
  • 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana)
  • 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru)
  • *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam)

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.

Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego :)