wtorek, 4 września 2012

Czekolada na gorąco z wanilią i cynamonem

Święto Czekolady to doskonały pretekst żeby przygotować coś bardzo kalorycznego z czekoladą w roli głównej. Dzisiaj zatem polecam Wam aromatyczną czekoladę na gorąco, do której warto wracać również w zbliżające się już wielkimi krokami chłodne jesienne i zimowe wieczory. W towarzystwie dobrej książki będzie ona doskonałym sposobem na polepszenie nastroju :)

Składniki na 2 małe filiżanki:
  • 150ml mleka
  • 60ml śmietany 30%
  • 100g gorzkiej czekolady (najlepiej min 70% kakao)
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • *cukier - opcjonalnie, jeśli ktoś woli na słodko 
  • 2 łyżeczki płatków migdałów

Przygotowanie:

Mleko i śmietankę zagotować z cynamonem i ziarenkami wanilii.

Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki i dołożyć połamaną na kostki czekoladę. Mieszać energicznie aż się rozpuści. Jeśli ktoś lubi - posłodzić.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.

Czekoladę rozlać do filiżanek i posypać płatkami migdałów.