poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Domowa pizza na spodzie z mąką pełnoziarnistą

Przepis na ciasto do tej pizzy powstał metodą prób i błędów, mogę jednak śmiało przyznać, że te proporcje są dopracowane w 100%. Chciałam przemycić trochę błonnika stąd dodatek mąki pełnoziarnistej, ale gwarantuję Wam, że wcale nie oznacza to, że ciasto jest mniej smaczne, wręcz przeciwnie. 

Ciasto jest elastyczne, po wyrobieniu i wyrośnięciu nie musiałam go nawet podsypywać mąką podczas wałkowania (używałam stolnicy silikonowej). Z podanej porcji wychodzą 2 duże pizze o średnicy 35 cm (na cienkim spodzie) lub 8 pizzerinek. Ja zrobiłam jedną dużą i 4 małe. Duża niestety nie doczekała zdjęcia ;) Dodatki możecie oczywiście dobrać wedle uznania.

Składniki:

ciasto:
  • 300g mąki pszennej typ 450
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 280ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oleju

sos pomidorowy:
  • 150g przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oregano

dodatki:
  • 25-30 dag żółtego sera
  • 30 dag pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • oregano do posypania


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy olej. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, starając się nie dosypywać mąki ani nie dolewać wody. 

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok 40 minut).

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. 

Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano.

Pieczemy przez 15-17 minut.

Smacznego!