Przepis na ciasto do tej pizzy powstał metodą prób i błędów, mogę jednak śmiało przyznać, że te proporcje są dopracowane w 100%. Chciałam przemycić trochę błonnika stąd dodatek mąki pełnoziarnistej, ale gwarantuję Wam, że wcale nie oznacza to, że ciasto jest mniej smaczne, wręcz przeciwnie.
Ciasto jest elastyczne, po wyrobieniu i wyrośnięciu nie musiałam go nawet podsypywać mąką podczas wałkowania (używałam stolnicy silikonowej). Z podanej porcji wychodzą 2 duże pizze o średnicy 35 cm (na cienkim spodzie) lub 8 pizzerinek. Ja zrobiłam jedną dużą i 4 małe. Duża niestety nie doczekała zdjęcia ;) Dodatki możecie oczywiście dobrać wedle uznania.
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki pszennej typ 450
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki soli
- 280ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oleju
sos pomidorowy:
- 150g przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki wody
- 2 łyżeczki oregano
dodatki:
- 25-30 dag żółtego sera
- 30 dag pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- oregano do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i po chwili wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy olej. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto, starając się nie dosypywać mąki ani nie dolewać wody.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto zwiększyło swoją objętość (na ok 40 minut).
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano.
Następnie kroimy dodatki: pomidorki koktajlowe na pół, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 lub więcej części (wg. uznania) i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy przecierem i układamy na nich dodatki: cebulę, ser, pieczarki i pomidorki. Posypujemy oregano.
Pieczemy przez 15-17 minut.
Smacznego!
Domowa pizza jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowa pizza, a jeszcze do tego pełnoziarnista! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę. Spod z mąką pełnoziarnistą to świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńśliczna pizza w wegetariańskim stylu :))) i ciasto ma odpowiednia grubość, a nie cienkie jak naleśnik :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Asia! Wpraszam się z Zulą na obiad ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
Usuńdomowa pizza jest najlepsza:) A jaka piękna, kształtna ci wyszła;D
OdpowiedzUsuńAle super, że tu trafiłam:) poszukiwałam sprawdzonego przepisu na spód pełnoziarnisty i znalazłam:) Ta pizza wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńi zapewniam, że tak samo smakuje, wypróbuj koniecznie :)
UsuńWygląda wyśmienicie, musi być pyszna, skoro duża nie doczekała się zdjęcia ;-)
OdpowiedzUsuń