wtorek, 29 listopada 2016

Aromatyczne gnocchi z patelni

Włoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil.

Składniki dla dwóch osób:
  • 400 g gnocchi/kopytek
  • 100 g boczku
  • 1 zielona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • świeża bazylia i pietruszka
  • parmezan

Przygotowanie:


Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek.

Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć.

Doprawić solą i pieprzem.

Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki.

Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. 

Podawać z lampką ulubionego wina :)