sobota, 10 stycznia 2015

Pierniczki staropolskie

Pyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik].
Składniki na kilka dużych blach pierniczków:
  • 250 g miodu, najlepiej akacjowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 125 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika (60g)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści. Ostudzić.

Po ostudzeniu dodać mąkę, sodę, mleko, jajka, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. 

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić, ponieważ wtedy będą twarde. Po upieczeniu będą bardzo miękkie więc należy delikatnie zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała.


Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy.


Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka i znowu będą miękkie.