poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kapusta kiszona na ciepło

Bardzo smaczna kapusta kiszona na ciepło z boczkiem, kminkiem, koperkiem i pieprzem. Dobra zarówno jako dodatek do dań mięsnych i bezmięsnych. Mi najbardziej smakuje w zestawie z kotletami mielonymi.

Składniki na 5-6 porcji:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonki, np. boczku
  • 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku 
  • tłuszcz do podsmażenia boczku

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię).


Następnie przełożyć kapustę do garnka, zalać ok 100 ml wody i podgotować pod przykryciem przez kilka minut.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony wędzony boczek.

Do garnka z  kapustą dodać podsmażony boczek i dwa ugotowane w osolonej wodzie i zmiksowane bądź dobrze rozgniecione widelcem ziemniaki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze przez chwilkę. Na końcu dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)