środa, 13 listopada 2013

Sałatka makaronowa po meksykańsku

Lubię makaron, ale staram się wybierać tylko ten najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna.

Składniki (na dużą miskę sałatki):
  • 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie)
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 150g kukurydzy konserwowej
  • 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka 
  • 1 mała papryka - u mnie czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • pieprz kolorowy w młynku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. 

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.

Wszystkie składniki wymieszać.

Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.

Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


 Śniadania do pracy/szkoły