poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.